Veilige vluchtstrook

Parkeer bij pech op de autosnelweg liever in de berm dan op de vluchtstrook, want die geeft een vals gevoel van veiligheid.
De meest ernstige ongevallen op het enorm uitgestrekte Nederlandse autosnelwegennet gebeuren vaak juist daar. Vrachtauto's gebruiken soms kilometerslang een stukje van die 'veilige' vluchtstrook. Vooral in bochten lopen ze nog wel eens uit de koers. Als daar dan toevallig net mensen staan gebeuren er vreselijke ongelukken.
Overigens maken niet alleen vrachtauto's zich daaraan schuldig, ook onoplettende automobilisten doen eraan mee, zoals uit dit ongeval blijkt. Het maakt dan ook niet meer uit of u pech hebt met een opvallende, knalgele auto of een slecht zichtbare zwarte. Iemand die niet oplet ziet de hele auto niet, ongeacht de kleur. Dat blijkt wel uit dit verhaal waarbij de Volvobestuurster de pechauto volledig aan flarden rijdt omdat zij haar aandacht niet bij de weg hield.


Achter de vangrail

Overweeg bij pech of het misschien mogelijk is de eerstvolgende afrit te nemen. Op gevaarlijke weggedeelten kunt u op de vluchtstrook met de kapotte band beter even doorrijden naar een veiliger heenkomen dan het wiel ter plekke te gaan wisselen. Lukt het niet om een veiliger plek te vinden waardoor u genoodzaakt bent langs de vangrail te staan, ga in afwachting van de hulp dan altijd achter de vangrail staan.
Dat geldt voor alle inzittenden. Oók en misschien zelfs vooral wanneer het water met bakken uit de hemel stort, want dan is het nog gevaarlijker. Het zicht is dan immers slechter en de kans dat u dan aangereden wordt, wordt nog groter.