Afbeelding

Met pech in de berm

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd en bewerkt. Om redenen van privacy zijn zowel de plaatsnamen als de namen van de betrokkenen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg.
Foto's: Team Verkeer Utrecht, Afdeling Verkeersongevalanalyse en Techniek

Een droog wegdek, een prima uitzicht, een zeer flauwe bocht en een vluchtstrook zonder vangrail naast een brede grasberm. Voor een auto met pech zijn er slechtere plekken denkbaar om stil te moeten staan. Binnen 10 seconden nadat de inzittenden het pechvoertuig hebben verlaten verandert een aanstormende Volvo de gelukkig passagierloze pechauto in een wrak, waarbij het linkerachterwiel tegen de bestuurdersstoel wordt gedrukt.

Lekke band
Op een doordeweekse dag in maart rijden Jaap, zijn vrouw Joke en hun twee kinderen via de A28 naar Zwolle. Ze zijn uitgenodigd bij Jokes moeder. Terwijl het hele gezin er in de trouwe auto gezellig op los babbelt, merkt Jaap plotseling dat de auto, die hem nog nooit heeft laten staan, een vreemd, dweilend stuurgedrag vertoont. Jaap twijfelt geen moment, rijdt de rechtsgelegen vluchtstrook op en zet zijn auto stil tegen de bermrand. Uitgestapt ziet hij het vrijwel direct: een lekke linkerachterband. Hij zegt tegen zijn vrouw dat ze de auto uit moeten omdat hij het wiel moet wisselen. Met z'n allen lopen ze een eind van de vluchtstrook weg, de grasberm in. Dit redt hun leven.

Verkeerde knop
Ondertussen is Yvonne in haar Volvo op de dezelfde A28 op weg naar huis. Ter hoogte van knooppunt Hoevelaken rinkelt haar gsm in de carkit. Yvonne drukt de groene toets in, maar omdat het toestel kennelijk niet goed in de houder zit valt het eruit en rolt het op de vloer voor de passagiersstoel. Dankzij de nummerherkenning weet ze dat het haar man is. Ze schreeuwt hem toe dat de telefoon gevallen is en dat ze die moet oprapen. Terwijl ze zich naar rechts buigt draait ze onbewust aan het stuur, waardoor de auto geleidelijk maar ongemerkt op de vluchtstrook terechtkomt. Vastgegespt in de autogordel krijgt Yvonne haar gsm maar moeilijk te pakken, maar uiteindelijk slaagt ze erin het toestel op te rapen. Bij het weer omhoog veren ziet ze nog net de achterkant van een blauwe personenauto.

Racebaan
Terwijl Jaap en zijn gezin een stuk de berm in lopen wijst hij ze intussen op de snelheid waarmee het verkeer aan hen voorbijsjeest. "Stel je voor dat jullie in de auto zouden blijven zitten terwijl iemand er met zo'n snelheid tegenaan rijdt, daar moet je toch niet aan denken? Ik zal de band zo snel mogelijk wisselen, want ik hou niet van pech naast zo'n racebaan." Hij heeft het nog niet gezegd of ze zien vol ontzetting hoe de neus van een grote donkere Volvo zich in de linkerachterkant van hun auto boort. Door de klap schiet hun auto meters naar voren de berm in en raakt volledig vernield. De Volvo komt een tiental meters verderop met een omhoogstaande motorkap tot stilstand. Jaap ziet stoom omhoog komen. Hij rent ernaartoe en ziet achter het stuur een jonge vrouw slap opzij hangen, die kennelijk dankzij de autogordel nog op haar stoel zit.

Gezin gespaard, schade enorm
Jaaps kinderen beginnen hard te huilen en ook Joke heeft het te kwaad. Met trillende benen belt Jaap het alarmnummer. Na vijf minuten, in de beleving van Jaap waren het er wel dertig, arriveert er een politieauto. Niet veel later brengt een ziekenauto Yvonne met grote spoed naar het ziekenhuis.
Jaaps auto is volledig vernield, de Volvo van Yvonne heeft zware schade aan de voorzijde. Doordat Jaap de onveiligheid van de situatie inzag en daarnaar handelde, bleef zijn gezin gespaard. Het ondoordachte handelen van Yvonne bezorgde haar twee gebroken armen, een verbrijzeld been en een aantal gebroken ribben. Het had nog erger kunnen zijnā€¦

Afbeelding