De eigen Nederlandse invulling

Mogelijk weet u het niet, maar er is al jarenlang een Europese koepel van brancheorganisaties in de rijscholensector, de EFA. De FAM en VRB zijn hierbij niet aangesloten, maar BOVAG Rijscholen wel. Wat de EFA doet? De doelstelling is dat er gewerkt wordt aan harmonisatie, op veel gebieden. Vorig jaar is de club twee keer bij elkaar geweest, in Bratislava en in Duitsland. En er is natuurlijk een website, EFA-eu.com, waar een aantal algemene zaken op staan maar waar verder geen verslag wordt gedaan van actuele zaken. En in oktober was er een heus EFA-congres waar het ongetwijfeld gezellig is geweest getuige twee foto's op de site van een jolige man in een Schotse kilt.

Exact een jaar geleden schreef Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, in Rij-instructie dat de EFA een standaard heeft opgesteld waar rijscholen volgens de EFA minimaal aan moeten voldoen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar vaardigheden en ervaring van de ondernemer, waarborging van procedures, de staat van lesvoertuigen, minimale verzekeringsplicht en dergelijke. "Het is onze ambitie dat deze standaard een regeling op Europees niveau wordt", schreef Frank. "Als het inderdaad zover komt, is de branche niet meer afhankelijk van de eigen Nederlandse invulling."

We zijn nu een jaar verder. Waarschijnlijk is de ambitie er nog steeds, maar van harmonisatie is nog lang geen sprake. Anders hadden we het vast gehoord vanuit de burelen van de EFA. Sterker nog: afgelopen maand verscheen er een mini-onderzoek van huurautoverzekering.com waaruit blijkt dat er in de landen Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanniƫ een enorme diversiteit is in de wijze waarop je je rijbewijs kunt halen en houden. Het aantal praktijklessen dat je verplicht moet nemen (in Duitsland en Frankrijk is bij wet geregeld dat je minimaal 12, respectievelijk 20 lessen moet nemen), de leeftijd waarop je kunt starten met rijlessen, de wijze waarop een puntenrijbewijs is ingevuld, de duur van het praktijkexamen: er is helemaal niets hetzelfde. En dan zijn dit nog maar vijf van de 25 landen die bij de EFA zijn aangesloten.

De kans dat in 2016 bekend wordt dat de regels worden geharmoniseerd, acht ik klein. Dit heeft namelijk niet de prioriteit van de EU. Helaas voor Frank Hoornenborg en de voorzitters van VRB en FAM blijft de Nederlandse rijscholensector nog lange tijd afhankelijk van de eigen Nederlandse invulling. Lees: afhankelijk van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.
In deze Rij-instructie klagen de bestuursleden van de FAM over de weinig positieve grondhouding van de minister. Dat is geen nieuw geluid en de mening wordt breed gedeeld. Maar ze zullen het er helaas mee moeten doen.