Kader 1 Letselschade

Iemand die door een ongeval buiten zijn schuld letsel oploopt maakt kans op een schadevergoeding wegens letselschade. Letselschade bestaat uit alle schade die men door een ongeval lijdt, zowel materieel als immaterieel. Hierbij valt te denken aan alle kosten die vermeden hadden kunnen worden als het ongeval niet had plaatsgevonden. Bijvoorbeeld medische kosten die niet door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed. Of kosten voor fysiotherapeutische behandelingen die niet in het basispakket vallen. Uiteraard ook de vervoerskosten van en naar de behandelend artsen en voor wie hulp nodig heeft bij het reizen, ook die van familieleden, vrienden en kennissen.
Een inmiddels grote groep die ten gevolge van een ongeval stevig in de problemen kan komen zijn de zzp'ers. Deze groep heeft zelden een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als een zzp'er niet kan werken door een ongeval stopt het inkomen direct. Ook dit wordt beschouwd als letselschade. Maar dan moet de tegenpartij wel verzekerd zijn.

Kader 2
Overwegend onoplettendheid

Ongevalsstatistiek wijst uit dat verkeersongevallen in verreweg de meeste gevallen (92%) ontstaan door toedoen van de mens en nauwelijks door de techniek of de wegomstandigheden. De airbag, die is aangebracht om de gevolgen van een ongeval zo veel mogelijk te beperken, doet vanwege de zichtbelemmeringen de kans op ongevallen paradoxaal genoeg toenemen: de forse raamstijlen waar de airbags in huizen leveren juist weer een zichtbeperking op. In een klein aantal gevallen is de wegomgeving debet aan het ongeval en in een nog kleiner aantal gevallen de techniek, bijvoorbeeld in de vorm van een technisch mankement zoals een klapband of een omstandigheid aan het voertuig zelf, zoals in dit geval bijvoorbeeld de zichtbelemmerende raamstijl.

Kader 3
Verkeersongevallenregistratie

In 2014 vielen er in Nederland 20.700 ernstige verkeersgewonden in het verkeer: een stijging in vergelijking met eerdere jaren. Een ernstig verkeersgewonde is een slachtoffer met ernstig letsel dat als gevolg van een verkeersongeval is opgenomen in het ziekenhuis en niet binnen dertig dagen is overleden. De letselernst van dat slachtoffer wordt uitgedrukt in de Maximum Abbreviated Injury Score (MAIS). Door de jaren heen werd de rol van de politie bij de registratie van een verkeersongeval steeds minder. Met de introductie van de Blikschaderegeling verdwenen de lichtere ums-ongevallen (Uitsluitend Materiƫle Schade), terwijl deze ongevallen juist een belangrijke aanvulling waren op de ernstige ongevallen. Onder het motto 'Meer blauw op straat' werd de politie steeds minder belast met ongevallenregistratie, met als gevolg een onderregistratie van de verkeersongevallen. Tegelijk met het verdwijnen van het ongevallenregistratieformulier in combinatie met verschillende bedrijfsprocessystemen bij de politie werd in 2012 het dieptepunt bereikt in de ongevallenregistratie. De daling van 180.618 ongevallengegevens in 2001 naar slechts 8.748 ongevallengegevens in 2012 is grotendeels hieraan toe te schrijven. Ook het aantal slachtofferongevallengegevens daalde fors van 35.313 naar 4.968 in 2012.

Kader 4
STAR, Smart Traffic Accident Reporting

Voor de SWOV en de politie was deze zorgelijke situatie aanleiding om stappen te ondernemen. Tijdens een overleg met vertegenwoordigers van het Verbond van Verzekeraars en VIA werd geconstateerd dat de situatie nijpend was en dat een complete politieregistratie niet meer zou terugkomen. Wie kon deze registratie op zich nemen? Dit leidde tot een initiatief van de politie, Verbond van Verzekeraars en VIA dat de basis legde voor STAR (Smart Traffic Accident Reporting). STAR laat een nieuwe, multifunctionele 'ongevallenkaart' zien. Naast black spots, routes en gebieden met een ongevallenconcentratie komen nieuwe vervoerswijzen zoals de e-bike in de ongevallenoverzichten voor en lijkt de leeftijdsverdeling te verschuiven. Deze data maken toepassingen zoals onderzoek, dialoog of een gerichte aanpak mogelijk. Ongevallengegevens kunnen een goed hulpmiddel zijn bij het maken van beleidskeuzes. Veiligheidsanalyses op basis van ongevallengegevens vertellen hoe vergelijkbare ongevallen in de toekomst zijn te voorkomen.

Kader 5
App MobielSchadeMelden.nl

Mobielschademelden.nl is de app van het Verbond van Verzekeraars waarmee eenzijdige en tweezijdige schades kunnen worden gemeld. Omdat vaak meerdere partijen bij een aanrijding betrokken zijn is het een gezamenlijk initiatief met vragen die voor iedere partij hetzelfde zijn. De app vervangt het ESF (Europese schadeaangifte formulier).
Vrijwel alle Nederlandse verzekeraars accepteren meldingen via de app Mobielschademelden.nl. Mocht de verzekeraar niet zijn aangesloten dan wordt de gebruiker tijdens de melding op de hoogte gebracht. De app is overigens niet bruikbaar bij een aanrijding met een buitenlands voertuig of wanneer er sprake is van gewonden.