Witte vlekken

Het ledental van de FAM is de laatste jaren stabiel rond de 30. Vrijwel iedereen is gebleven en er kwam er één bij. Een doel is om te groeien, maar dit is niet in beton gegoten. Ruud Rutten: "Misschien willen we wel met tien leden groeien en er kunnen zelfs leden bij die niet over een grote rijschool beschikken. Maar het moeten wel professionele rijscholen zijn, dat staat natuurlijk buiten kijf. En een voorwaarde is ook dat de lijnen kort blijven. We gaan niet alleen contact onderhouden met e-mails en nieuwsbrieven. De kracht van de FAM is dat we met de leden aan één tafel zitten, dat we snel kunnen schakelen."

Kritisch op nieuwe leden
De FAM is wel kritisch op nieuwe leden. Sterker: als een ander lid bepaalt, om welke reden dan ook, dat iemand niet welkom is, dan gaat het feest niet door. "We zijn heel voorzichtig met de aanname van nieuwe leden", zegt Willlem Weijers. Belangrijk is ook dat een nieuw lid wat toevoegt aan de FAM. "Iemand die rondrijdt met drie auto's en dat is het dan, daar zitten we niet op te wachten", zegt Ruud Rutten. "Maar kennis en kunde zijn wel altijd welkom. En iemand moet ook binnen de FAM-familie passen. Wij kijken bij elkaar in de keuken en iedereen is bereid informatie over de eigen onderneming ter beschikking te stellen. Dat moet je wel willen en ook kunnen." Petra Blom: "Het gaat erom dat je je succesformule wilt delen. Ook om die reden hebben we een strikt aannamebeleid, want je wilt niet je echte naaste concurrent helpen." Voor de goede orde: de kaart van Nederland kent nog weinig witte vlekken. Alleen in Zwolle, rond Groningen en in Den Haag en Rotterdam zit nog geen FAM-lid.

FAM-academy
Naast elkaars kennis delen is een belangrijk onderdeel de FAM-academy. Hier worden onder andere bijscholingscursussen ontwikkeld op het gebied van Code 95. Een van de belangrijkste nieuwe cursussen die afgelopen najaar het levenslicht zag, is de gecertificeerde cursus Verkeerseducatie. Dit is, zeg maar, een cursus waar chauffeurs op de hoogte worden gebracht van de nieuwste verkeersregels. De leden kunnen deze cursus aanbieden in het kader van Code 95, maar ook de eigen chauffeurs kunnen er natuurlijk gebruik van maken. De cursus is een groot succes. "Deze cursus bied ik zowat elke week wel een keer aan", zegt Petra Blom.
Ook zijn er cursussen die tot doel hebben het management, de instructeurs en andere medewerkers van FAM-rijscholen op een hoger niveau te brengen.