Een voorbeeld van een rijschool die de tussentijdse toets promoot. Wat de FAM-bestuursleden betreft wordt de tussentijdse toets verplicht.
Een voorbeeld van een rijschool die de tussentijdse toets promoot. Wat de FAM-bestuursleden betreft wordt de tussentijdse toets verplicht. Foto: Hans Peijs

Vervolg van pagina 12/13

Instroom moet beter
Welke zaken vindt FAM dat hier in moeten komen? Rutten: "De instroom van instructeurs moet beter. Er moet gekeken worden naar het niveau van de mensen die instromen, maar ook moet gekeken worden naar het type personen dat instroomt en of iemand echt in deze branche wil werken of dat het maar een nooduitgang is. Een psychologische test? Misschien is dat zwaar, maar het is wel duidelijk dat niet iedereen zomaar moet kunnen instromen. Ik ben een groot voorstander van het model dat ze in Duitsland hanteren. Als daar een instructeur een jaar lang niet goed presteert, dan wordt hij op het matje geroepen en moet hij uitleggen waarom hij of zij ondermaats presteert. En als je geen goede verklaring hebt, moet je terug de schoolbanken in. En daarbij moet niet alleen worden gekeken naar het slagingspercentage van de rijschool, maar naar dat van iedere instructeur."
Blom: "We hebben één geluk en dat is dat instructeurs die geen affiniteit hebben met dit vak door de verbeterde economie weer terugvloeien naar hun oude vak. Er verdwijnt wat kaf van het koren."
Weijers: "Je kunt denken aan controle op de nascholing. Voor de nascholing geldt nu een aanwezigheidsplicht, maar het is beter als daar nog een extra controle op plaatsvindt."

Tussentijdse toets verplicht?
Rutten: "Misschien moet de tussentijdse toets verplicht worden gesteld. Ik verbaas me er nog steeds over dat rijscholen die tussentijdse toets maar niets vinden. Bij ons doet 99 procent een tussentijdse toets, daar is geen enkele discussie over. Probleem is dan wel dat het weer duurder wordt en daar krijg je de handen niet makkelijk voor op elkaar."
Blom: "De instructiekaart kan verplicht worden gesteld, zodat een examinator ook kan zien hoe een kandidaat is opgeleid."
Rutten: "In Duitsland is het ook verplicht een theoriecursus te volgen. Is ook niet verkeerd."
Weijers: "Gemiddeld genomen zeggen wij niet dat de lat hoger moet, maar dat er een lat moet komen, want nu is er geen lat."
Weijers constateert ook dat er in Nederland te veel rijscholen zijn. "In de provincie Noordrijn-Westfalen in Duitsland wonen ongeveer evenveel mensen als in Nederland. Daar zijn slechts 3400 rijscholen en zij klagen al dat er te veel zijn. En dan hebben wij het niet over een koude sanering. Als eenmansschool kun je het ook goed doen, dat is helemaal geen punt. Maar van de ongeveer 7900 rijscholen zijn er hooguit vierduizend serieus bezig en goed in hun vak en ik ben bang dat ik dan naar boven afrond."
Rutten: "Ik krijg wel eens reacties van rijschoolhouders die niet begrijpen dat ik zo trots ben op ons goede slagingspercentage. Die zeggen doodleuk: 'Als je minder geslaagden hebt, heb je meer inkomsten aan herexamens.' Dan houdt alles op, hè. En het zijn er geen twee of drie, maar een substantieel aantal."

Praktijkexamen deugt
Nu we toch aan tafel zitten: moet er ook nog iets veranderen aan het praktijkexamen? Rutten: "Wat ons betreft niet. De verhalen van examinatoren die mensen onterecht laten zakken zijn zwaar overdreven. Ik heb 35 jaar zelf in de auto gezeten en er zijn er geen twee per jaar die onterecht zijn gezakt. En dat geldt voor Willem en Petra ook. De instructeurs die dat roepen zijn dezelfde die overal over zeuren en zaniken, maar die nergens lid van zijn."
Willem: "Andersom komt echt vaker voor. Dat je denkt: nou, is dat wel verstandig om die persoon te laten slagen."

Doodziek
Alle toestanden deed Rutten al eens verzuchten dat de branche doodziek is. Daar staat hij nog steeds achter, maar hij vindt het alles bij elkaar ook een branche die het dubbel en dwars waard is om voor te strijden. "Pas geleden kreeg ik van een leerling die echt veel moeite heeft gehad om te slagen een taart als bedankje. Daar doe je het allemaal voor. Dit is gewoon een prachtvak, laten we dat vooral niet vergeten."'