Afbeelding

CBR gaat weinig veranderen: "Huidige examens zijn goed"

Hoe een kandidaat zich ook voorbereidt en welke trucs zij of hij ook gebruikt: uiteindelijk bepaalt de examinator tijdens het praktijkexamen of iemand zelfstandig kan autorijden of niet. "Voordat iemand zelfstandig de weg op mag, moet hij slagen voor zijn theorie-examen en moet hij tijdens het praktijkexamen laten zien dat hij veilig rijdt. Dat betekent dat je de verkeersregels goed toepast en gevaren uit de weg gaat", laat het CBR weten. Ook meldt het CBR dat in Nederland iedereen het recht heeft om zich voor te bereiden zoals zij of hij dat wil.
Wel wordt zo snel als mogelijk een team met externe deskundigen samengesteld die alle theorie-vragen gaan doorspitten. Aan het huidig theorie-examen wordt inmiddels weinig veranderd. "Het
CBR staat voor verkeersveiligheid en zijn huidige examens. Die zijn goed. Een speciaal team met deskundigen wordt samengesteld om alle twijfel weg te nemen en te kijken waar verbetermogelijkheden zitten in het theorie-examen." De vraag wie er in dit team gaan plaatsnemen, hoeveel personen er deel van uitmaken en wanneer de eerste resultaten bekend zijn, is volgens het CBR te prematuur.
Verder is inmiddels helder dat de kandidaten die dankzij trucs hun examen hebben gehaald niet opnieuw examen hoeven doen. "Dat is niet aan de orde", volgens het CBR.

Dit is de essentie van de reactie van het CBR op alle tumult over de trucs waarmee het theorie-examen kan worden gehaald. RTL Nieuws publiceerde donderdag 28 januari dat zeker 22 opleiders in Nederland duizenden kandidaten middels een spoedcursus deze trucs hebben aangeleerd. Hierbij gaat het er niet om dat de kandidaat de stof beheerst, maar dat een bepaalde vraagstelling wordt herkend. Bijvoorbeeld: staat in de vraag het woordje 'invloed', dan is het antwoord altijd ja, zoals bij de vraag: 'Heeft het rijden met open raam invloed op het brandstofgebruik?'

Maatregelen
Direct na de uitzending eiste zowel brancheorganisatie BOVAG Rijscholen als VVD-Kamerlid Barbara Visser (zij heeft over de kwestie vragen gesteld aan minister Schultz van Infrastructuur & Milieu) dat het CBR maatregelen zou nemen. "Het CBR zou examinatoren voor het praktijkexamen moeten instrueren nog meer te toetsen op kennis van verkeersregels, waardoor zulke personen uiteindelijk vanzelf door de mand vallen. Daarnaast moet het CBR binnen de kortst mogelijke termijn álle bestaande vragen en het proces voor het opstellen van nieuwe vragen laten doorlichten door externe experts en in samenspraak met de branche", liet Frank Hoornenborg weten.

Vervolguitzending
Het CBR heeft inmiddels laten weten dat externe deskundigen alle vragen tegen het licht zullen houden. Wie hierin gaan zitten, is niet bekend. Verder vindt het CBR het niet nodig dat de kandidaten die met trucs het examen hebben gehaald opnieuw examen moeten doen. Zowel Barbara Visser als mr. Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat deze kandidaten opnieuw theorie-examen moeten doen, maar het CBR gaat dit niet doen.

Geen nieuw beleid
Ook is helder dat alle kandidaten tijdens het praktijkexamen vragen kunnen verwachten om te toetsen of de leerling de theorie beheerst. Dit is echter geen nieuw beleid. "Het praktijkexamen toetst of kandidaten veilig rijden, dat betekent dat je de verkeersregels kent én toepast."

Verbeteringen
Wel meldt het CBR dat verbeteringen van de vragen versneld worden doorgevoerd. "Het CBR zet voortdurend stevig in op de verbetering van het theorie-examen. In de afgelopen twee jaar zijn er meer dan 1000 nieuwe vragen aan het theorie-examen toegevoegd. Onze vragenbanken hebben meer dan 4000 vragen. Maandelijks komen er 60 nieuwe vragen bij. Onze afbeeldingen worden vernieuwd en ongewenste ezelsbruggetjes zijn uit het examen gehaald en dat blijven we doen. De antwoordvolgorde wordt automatisch gerandomiseerd. Elke kandidaat krijgt een ander examen dan zijn buurman en bij een herexamen krijgt een kandidaat altijd een ander examen. Wij zetten de modernste preventietechnieken in om te voorkomen dat de examenvragen worden gestolen."
Over het systeem is het CBR momenteel best tevreden. "Wij hebben nu de mogelijkheid om nieuwe moderne methodes van examineren toe te passen, zoals bijvoorbeeld bewegend beeld. Daarmee toetst het theorie-examen nog beter of kandidaten gevaar herkennen en kennis en inzicht hebben in de verkeersregels."
Het is de vraag of de brancheorganisaties met dit antwoord genoegen nemen. In elk geval zijn BOVAG Rijscholen, FAM en VRB des duivels dat de branche weer zwaar onder vuur ligt.
Op rij-instructie.nl houden we u op de hoogte van de verdere voortgang.


"CBR werkt trucs in de hand"

Rijschoolvereniging Regio Oost (RVRO) vindt het belachelijk dat alleen mensen met een dyslexieverklaring de tien euro extra die een zogenoemd verlengd examen met geluid kost, terugkrijgen. "Daarmee discrimineer je iedereen die om een andere reden de taal niet machtig is, zoals buitenlanders en laaggeletterden. Dat is een regelrechte schande."

Dit zegt rijschoolhouder Hans Pierik van rijschool Drive Easy Enschede. De RVRO heeft de zaak aanhangig gemaakt bij leden van de Tweede Kamer en bij de Nationale Ombudsman. Binnen een maand hoort de vereniging of de klacht onderzocht wordt.
Sinds ongeveer een maand levert het CBR bij wijze van proef weer geluid bij het theorie-examen. Dat gebeurde voor de invoering van het nieuwe theorie-examen ook, maar wegens technische mankementen was dat bij het nieuwe theorie-examen niet mogelijk.
Kandidaten kunnen sinds 16 december een theorie-examen met geluid op verschillende manieren reserveren. Alleen kandidaten met een dyslexieverklaring kunnen tijdens de pilot op verzoek teruggave van het examengeld krijgen van de toeslag (10,15 euro) voor het examen extra tijd (verlengd examen).


Normen voor motorkleding

Alle beschermende motorkleding moet aan Europese normen gaan voldoen. Tot op heden moesten alleen beschermende accessoires (handschoenen, laarzen en dergelijke) hieraan voldoen.

Dit heeft de Europese Commissie besloten. De exacte normen en de datum van invoering zijn nog niet bekend. De nieuwe verordening betekent overigens niet dat motorrijders verplicht zijn om alleen goedgekeurde kleding te dragen. Deze regeling betreft de verkoop van goedgekeurde beschermende kleding en niet het dragen ervan.

Afbeelding