Antwoord CBR is te mager

En weer is er gedonder in de branche. Eind januari bracht RTL Nieuws aan het licht dat 22 opleiders hun kandidaten die opgaan voor het theorie-examen trucjes leren om te kunnen slagen. Daarmee zijn ze in staat vragen te herkennen en altijd goed te beantwoorden, zodat ze een hoge slagingskans hebben.

Dit zijn drie van de trucjes:
Staat in de vraag het woordje 'invloed', dan is het antwoord altijd ja.
En: bij het CBR nemen altijd drie dingen toe als daarnaar wordt gevraagd: de remweg, de reactietijd en de centrifugaal kracht.
Plus: bij CBR-vragen waarin de woorden 'nu nog', 'nu al' of 'alsnog' worden gebruikt, is het antwoord altijd nee.

Er is een dikke kans dat meer rijschoolhouders al wisten dat deze vragen zo in elkaar zitten. En er is ook een gerede kans dat veel meer dan de 22 rijschoolhouders die worden geduid als malafide opleiders hun leerlingen deze trucs in het voorbijgaan wel eens hebben gemeld. Om het een goed bewaard branchegeheim te noemen gaat wat ver, maar daar komt het wel bij in de buurt. RTL Nieuws heeft het nu alleen zichtbaar gemaakt en daardoor heeft de sector weer een kras opgelopen, terwijl dit heel makkelijk voorkomen had kunnen worden. Het CBR had namelijk allang de mogelijkheid er iets aan te doen.
Het siert Willem Weijers, vicevoorzitter van brancheorganisatie FAM, dat hij vindt dat het CBR niets te verwijten valt. De zwarte piet ligt wat hem betreft bij minister Schultz van Infrastructuur en Milieu, die het maar blijft vertikken om maatregelen te treffen tegen malafide opleidingspraktijken. Dat is misschien waar, maar bij die constatering mag een organisatie als het CBR het niet laten.
Immers, al geruime tijd is bij het CBR bekend hoe bijvoorbeeld een 'opleider' als altijdgeslaagd.nl kandidaten voorbereidt op het theorie-examen. Daar had het CBR allang iets tegen kunnen doen. Dat hier niets mee is gebeurd, is verbijsterend.
De essentie is echter: de gelegenheid maakt de dief. Het CBR heeft blijkbaar de vragen zo opgesteld dat slimme mensen – ook al zijn ze malafide - er een systeem in ontdekken. Dat ligt niet aan deze opleiders, maar zeer zeker ook aan het systeem.
De vraag is nu wat het CBR gaat doen. Wij hebben het CBR direct na alle tumult een aantal vragen voorgelegd, maar in elk geval medio vorige week waren niet alle vragen beantwoord (zie ook de actuele berichten op de volgende pagina's). Een deel van een antwoord hebben we wel. Wij citeren daaruit het volgende: "Voordat iemand zelfstandig de weg op mag, moet hij slagen voor zijn theorie-examen en moet hij tijdens het praktijkexamen laten zien dat hij veilig rijdt. Dat betekent dat je de verkeersregels goed toepast en gevaren uit de weg gaat."
Maar dat antwoord is te mager en te algemeen om deze brand te blussen.