De strafbare feiten

Dat er sprake was van opzet is bewezen. Fadel wist immers precies wat hij deed door over de trambaan te rijden en de verkeersregels te negeren.
Zijn gedrag is dan zodanig dat hij kan weten dat daardoor gevaar of hinder kan ontstaan. Daarom worden hem Artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 en Artikel 18 lid 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 ten laste gelegd. Bij het afslaan heeft hij het tegemoetkomend verkeer niet voor laten gaan. Ook is artikel 68 lid 1 c Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 op hem van toepassing omdat hij niet stopte voor rood licht bij een driekleurig verkeerslicht. Omdat hij in deze zaak zelf ook slachtoffer is, heeft hij geluk gehad dat hem geen Artikel 6 Wegenverkeerswet 1994 ten laste is gelegd.


Kijktechniek

Ruim 90 procent van alle verkeersongevallen is te wijten aan menselijk falen en dat geldt ook voor dit ongeval. Al zijn auto's technisch gesproken nog zo perfect en kruispunten nog zo overzichtelijk, er blijven altijd mensen die zonder kijken of voorrang verlenen een kruispunt oprijden.
Bij nadering van een groen verkeerslicht, verkeerslichten buiten werking of bij het rijden op een voorrangsweg is het belangrijk om eerst te controleren of het verkeer van de zijwegen wel voorrang zal gaan verlenen. Voorkomen is beter dan genezen…


Top 5 gevaarlijke kruispunten

Bijna de helft van de verkeersongevallen met gewonden vindt plaats op een kruising. In Nederland zijn dat ruim dertig slachtoffers per dag.

Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger omdat niet alle incidenten exact worden gemeld. Als een slachtoffer enkele dagen na het ongeluk komt te overlijden, verschijnt dit niet in de ongevallenadministratie. Omdat er in de grote steden altijd veel meer weggebruikers zijn, vooral ook toeristen, zijn de meeste gevaarlijke verkeerslocaties te vinden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
1. Omgeving Leidseplein, Amsterdam
2. Omgeving Coolsingel/Blaak, Rotterdam
3. Omgeving Waldorpstraat, Den Haag
4. Schiphol, Haarlemmermeer
5. Omgeving Pieterskerk, Leiden