Afbeelding

Stuntwerk

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Team Verkeer, Politie Den Haag

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt. Om die reden zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Een links afslaande Seat Ibiza ziet een tegemoetkomende BMW finaal over het hoofd omdat hij druk bezig is om de verkeersregels te overtreden. Hij botst daardoor op de BMW, waarvan de bestuurder lichtgewond raakt. De Seat-bestuurder loopt verschillende kwetsuren op en moet naar het ziekenhuis. Beide voertuigen hebben veel schade, maar de Seat is het zwaarst getroffen en wordt total loss verklaard.

Even afkloppen
Vanwege zijn werk als assuradeur komt Theo nogal eens bij de mensen thuis. Voornamelijk rond etenstijd omdat de meesten overdag werken. Theo maakt daardoor redelijk lange dagen, maar dat vindt hij niet erg.
Deze avond is Den Haag aan de beurt. Een goede relatie wil zijn bedrijfsverzekeringen eens door laten lichten. Theo had afgesproken om de stukken tegen half zeven 's avonds op te halen en ze de volgende dag door te nemen. In deze woonwijk zijn de wegen weliswaar ruim opgezet en de kruispunten overzichtelijk, maar toch is dit gebied tot behoorlijk verkeersonveilig bestempeld, weet Theo als verzekeringsman. Gelukkig heeft hij nog nooit een ongeval gehad. Maar dat klopt hij als bijgelovige voor de zekerheid toch meteen maar even af.

Pijlvak rechtdoor en linksaf
Het loopt al tegen etenstijd als Theo, goed voor zo'n slordige 70.000 kilometer per jaar, naar zijn klant vertrekt. Hij geeft altijd ruim op tijd richting aan en vergeet nooit om zijn auto milieuvriendelijk te laten uitrollen als hij ziet dat hij rood licht nadert. Daarnaast checkt hij altijd ruim van tevoren of een kruispunt overzichtelijk is en of het vrij is. Je zou Theo dus kunnen kwalificeren als een bewuste bestuurder.
Als Theo ziet dat de verkeerslichten op het kruispunt verderop rood zijn haalt hij zijn voet van het gas om de auto te laten uitrollen.
Het verkeer uit tegengestelde richting staat eveneens stil. Hij voorspelt dat het licht weldra op groen zal springen. Tegelijkertijd ziet hij in de verte iets vreemds gebeuren. Terwijl de auto's uit tegengestelde richting stilstaan bij rood, nadert een auto daarachter met onverminderde vaart.
Theo concentreert zich om beter te kunnen zien wat er gebeurt, maar trekt dan de conclusie dat het zo'n opgeschoten gast is die iedereen over de trambaan voorbij wil sjezen om straks als eerste weg te zijn als het licht op groen springt. Ondertussen wordt Theo's licht groen en terwijl hij de eventuele roodlichtrijders op de kruisende weg checkt, rijdt hij met een gangetje van tegen de veertig het kruispunt op.
Als donderslag bij heldere hemel ziet hij in een flits iets donkers op hem afkomen dat vervolgens met een oorverdovende herrie tegen de voorkant van zijn BMW klapt. Het gaat zo snel en zo hard dat Theo niet eens heeft geremd. De enorme impact van de botsing brengt de BMW al abrupt tot stilstand en zorgt dat de andere auto omgekeerd naast hem terechtkomt. Een gierend motorgeluid doet vermoeden dat de voet van bestuurder van de andere auto waarschijnlijk klem zit op het gaspedaal.

Waanzinnige actie
Onmogelijk!, flitst het direct door Theo's hoofd. Hij heeft nog nooit een botsing of ongeluk gehad. Voor het oversteken of afslaan checkt hij immers altijd de eventuele roodlichtrijders. Hij weet zeker dat er niets van links of rechts kwam. Hij kan zich in elk geval niet voorstellen dat hij zoiets over het hoofd zou hebben gezien. En op de weg recht voor hem stonden alle voertuigen toch nog stil voor rood?
Toch staat er nu een andere auto tegen zijn BMW aan gekreukeld. Volkomen ontdaan en met knikkende knieën blijft Theo in de auto, want de positie van de andere auto belemmert hem het uitstappen.
Hij ziet dat de bestuurder van de andere auto ook blijft zitten. Dat is voor Theo het bewijs dat het er slecht uitziet. Hij hoopt maar dat de bestuurder niet ernstig gewond is. Het motorgeraas is intussen gestopt. Theo voelt zich misselijk worden. Ondertussen staan er meerdere mensen rondom de twee gebotste auto's. Iemand opent het portier van de Seat en spreekt de bestuurder toe. Hoewel de jonge bestuurder gewoon bij kennis is, reageert hij nergens op. Dan pakt hij plotseling zijn telefoon en gaat zitten bellen. Iemand zegt dat de politie onderweg is en vraagt Theo of hij wat water wil. Maar dat durft hij niet want hij voelt zich misselijk en licht in het hoofd en de rillingen lopen hem over de rug.

Stuntwerk
De stuntende tegenligger blijkt de 19-jarige Fadel te zijn. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij al een goede bekende van de politie en deinst er niet voor terug om telkens weer in de meest bizarre problemen te geraken.
Aan de hand van ooggetuigenverklaringen komt uit het politieonderzoek naar voren dat Fadel alle auto's die voor rood stonden te wachten over de trambaan voorbij is gereden. Rechts naast de trambaan ligt een gecombineerde voorsorteerstrook voor rechtdoor en linksaf en er staan verkeerslichten met ronde lampen zonder pijlen.
Niet vies van enig stuntwerk had de brokkenpiloot het idee opgevat om alle auto's die voor het rode licht stilstonden via de trambaan in te halen. Hij wilde immers toch linksaf en dat was gemakkelijker via de trambaan in het midden van de rijbaan. Fadel hield alleen geen rekening met eventuele tegenliggers. Uit de schades aan de beide voertuigen en de sporen op het wegdek kon worden afgeleid dat de Seat met ten minste 55 kilometer per uur de bocht in ging.

Persoonlijke en materiële schade
Fadel beleefde zijn laatste rit in de flitsende Seat, want die werd total loss verklaard en uit het verkeer genomen. Fadel raakte zelf ook gewond en werd voor de zekerheid afgevoerd naar het Westeinde ziekenhuis. Naast een paar gekneusde ribben hield hij geen verder letsel aan het ongeval over.
Theo treft geen enkele blaam. Omdat Fadel linksaf slaat moet hij het rechtdoor gaande verkeer op dezelfde weg voor laten gaan. Dat Fadel via de tramrails rijdt in plaats van op het voor hem bestemde weggedeelte doet daar niets aan af.
Hoewel Theo's schade vooral van materiële aard is en hij zelf gelukkig nauwelijks iets mankeert, lijdt hij toch een ander soort schade, persoonlijk van aard. Sinds het ongeval wordt hij namelijk in ernstige mate geplaagd door slapeloosheid. Hoewel hem geen enkele blaam treft, kan hij als verzekeringsdeskundige nog steeds niet begrijpen dat hij dit ongeval niet heeft kunnen voorkomen. Therapeutische gesprekken zullen hem moeten helpen bij de verwerking daarvan.

Afbeelding