Afbeelding

Contourmarkering geleidelijk ingevoerd

De Europese Commissie vindt het niet nodig dat alle vrachtwagens moeten voorzien worden van zogenoemde retroreflecterende contourmarkering. Dit zou de verkeersveiligheid ten goede komen, maar de EU meent dat een geleidelijke invoering voldoende is.

Op basis van een EU-richtlijn moeten sinds 10 juli 2008 vrachtauto's met een maximummassa vanaf 7,5 ton en aanhangwagens (waaronder opleggers) vanaf 3,5 ton van goedgekeurde en op de voorgeschreven manier aangebrachte retroreflecterende contourmarkering zijn voorzien om bij een typekeuring te worden goedgekeurd. Vanaf 10 juli 2011 is deze regeling uitgebreid en ook voertuigen van een ouder type die voor het eerst een kenteken krijgen, moeten retroreflecterende contourmarkering hebben.
Invoering van retrofit contourmarkering zou volgens de SWOV hebben geleid tot een verwachte besparing van ruim 400 verkeersdoden, maar toch is de EU er geen voorstander van om het hele wagenpark deze verplichting op te leggen. De looptijd van de gevergde procedure voor retrofit invoering bedraagt tot 4 jaar en dit is voldoende tijd.