Discussie is nog lang niet voorbij

Hielke de Haan begeeft zich met bijgaand verhaal op glad ijs in een discussie die ook met dit standpunt nog lang niet ten einde is. Want de meningen zijn verdeeld. Enige tijd geleden stond op nieuwsmotor.nl onderstaand bericht:

Met enige regelmaat zie je motorpakken en hesjes met led-verlichting. Het is voor motorrijders onduidelijk of verlichting op kleding toegestaan is. De vereniging voor de rijwiel- en automobielindustrie (RAI) heeft het ministerie van I&M om verduidelijking gevraagd.

In de wet staat hoe en wanneer een motorfiets op welke manier verlicht moet zijn. Over verlichting op motorkleding staat echter niets letterlijk in de wet, maar na interpretatie van de tekst die beschrijft wat moet en mag, blijkt ook wat niet mag. Voor het gebruik van de motorjas of het hesje met lichtjes betekent dat, hoewel het niet expliciet omschreven is, de wetgever ervan uitgaat dat de bestuurder van een motor alleen die lichten mag of moet gebruiken die hij krachtens de Regeling Voertuigen aan zijn motor zelf mag of moet hebben. De bestuurder van een motor mag dus niet op enige andere manier lichten hebben en hij mag ze evenmin gebruiken. Binnenkort zal in de wet expliciet verlichting op motorkleding verboden worden. Bestuurders van een motor mogen dus de jas met lichtjes noch dragen, noch de lichtjes gebruiken.

Ook de ANWB stelt zich op het standpunt dat de ledverlichting niet is toegestaan.