Voorzitters belichten brandende kwesties

Van de bijna achtduizend rijscholen zijn er nog lang geen tweeduizend aangesloten bij een brancheorganisatie. Dat is belachelijk weinig, aangezien deze organisaties het beleid van de branche bepalen én omdat zij gesprekspartner zijn van het ministerie, CBR, IBKI en andere stakeholders. Maar waar staan zij eigenlijk voor? Rij-instructie geeft de voorzitters Frank Hoornenborg (BOVAG Rijscholen), Peter van Neck (VRB) en Ruud Rutten (FAM) de gelegenheid een onderwerp aan te snijden. En ze reageren op een stelling.

2toDrive: een last of zegen voor verkeersveiligheid?

In oktober 2015 kondigde de minister van I&M aan dat na de pilotperiode 2toDrive wet zou worden. Iedereen binnen de branche was verheugd over deze mededeling, maar al snel werden er ook wenkbrauwen gefronst.
Uit commercieel oogpunt is het natuurlijk een zegen, maar uit het oogpunt van verkeersveiligheid? Ik weet het niet. Men beweert immers altijd dat de groep die het meest betrokken is bij aanrijdingen en overtredingen de groep jongeren tussen 18 en 24 jaar is. Door 2toDrive wordt de groep alleen maar groter.
Ook wetenschappelijke onderzoeken bewijzen niet absoluut dat 2toDrive gunstig is voor de verkeersveiligheid. Het lijkt van wel, maar zeker weten doet men dat niet.
Opvallend is dat er geen aanwijzingen zijn voor meer of minder bromfiets rijden en ook dat er geen significant verschil is in het aantal bekeuringen per gereden km tussen 2toDrivers en regulier opgeleiden. En omdat niet alle 2toDrivers de vragenlijsten hebben ingevuld, kun je dus ook niet stellen dat de gevonden geringe verschillen te generaliseren waren voor alle 2toDrivers. Ik denk dat dit heel moeilijk te bepalen is, want bekeuringen die door flitscontroles geconstateerd werden, komen bij de kentekenhouder binnen.
Wat mij wel verontrust is het feit dat 10 procent aangaf wel eens de BOB te zijn geweest en 18 procent wel eens gereden heeft zonder begeleider. Navraag bij verzekeraars leert dat er op grond van de WA-verzekering wel dekking is, maar dat dit naderhand wordt verhaald op de verzekeringnemer. Het blijft rijden zonder geldig rijbewijs! Goed om de ouders en de 2toDriver hier nadrukkelijk op te wijzen.
De wettelijke positie van de begeleider wordt wel beter verankerd, maar het is zeer wenselijk dat er eisen aan begeleider(s) worden gesteld. Duidelijk maken dat zij géén instructie moeten geven en hen meegeven dat hun eigen onzekerheid kan worden ondervangen met de eis dat zij minimaal één (en liefst meerdere) keren meerijden tijdens de rijopleiding. Goed voor de 2toDriver, maar zeker ook om het gat in hun eigen verkeerskennis op te vullen!
Peter van Neck,
voorzitter VRB

De branche moet het zelf doen

In januari waren wij als branchevertegenwoordigers weer te gast bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wederom was een van de onderwerpen deze dag de professionalisering van onze branche. Oftewel: de branche en de toekomst.
Er zijn veel ideeën van alle partijen, we weten allemaal wel wat we willen en hoe het er ongeveer uit moet zien. I&M deelt onze mening en is het grotendeels met ons eens, maar geeft duidelijk aan niets te ondernemen. Wij zullen het moeten doen. De branche dus!
Het ministerie geeft helder aan geen stappen te ondernemen, maar te wachten op voorstellen van de brancheorganisaties om hier op in te spelen. De brancheorganisaties zullen in 2016 dus nog meer moeten samenwerken met elkaar, maar ook met IBKI en het CBR en dergelijke om tot een goed uitgewerkt plan van aanpak te komen.
Maar het allerbelangrijkste zijn de opleiders. U! De opleiders moeten meedoen. Ik doe daarom een klemmend beroep op iedereen. Beste collega's, verenig u. Word lid van een brancheorganisatie en kijk goed welke organisatie bij u past. Dit kan de FAM zijn, maar ook de BOVAG of de VRB. Iedereen moet zelf kijken waar hij het beste bij past of zich het meest thuis voelt, maar meedoen is belangrijk.
Een georganiseerde branche met veel leden heeft namelijk zeggenschap en krijgt veel meer voor elkaar dan een verscheurde branche. En wij willen graag input van u: advies en goede ideeën voor de toekomst.
De samenwerking tussen BOVAG, VRB en FAM is prima. Hier moeten we gebruik van maken met z'n allen. Wij zijn altijd voor u onderweg, lobbyen overal en zijn overal aanwezig. Ook spreken wij regelmatig leden van de Tweede Kamer en krijgen hun steun en hulp wel. Aan alle randvoorwaarden wordt dus voldaan. Nu moet u alleen lid worden, in uw eigen belang.

Ruud Rutten,
Voorzitter FAM

Commentaar vanaf de zijlijn

Met de aangesloten ondernemers heeft BOVAG afgelopen jaar eindelijk werk kunnen maken van aanscherping van de lidmaatschapseisen. Dat ging met horten en stoten, met vallen en opstaan en met een heleboel hoongelach van een grote meute buitenstaanders die liever niet de hand in eigen boezem steken. Maar wij zijn ervan overtuigd, en met ons prominenten als minister Schultz en vertrekkend CBR-directeur Zijderveld, dat we op de juiste weg zijn om het imago van de rijscholensector op te poetsen. Want alle branchegenoten moeten echt eens gaan inzien dat het vijf voor twaalf is voor wat betreft dat imago. Wijzen naar anderen en vanaf de zijlijn commentaar leveren heeft geen enkele zin. Als je niet meewerkt aan structurele oplossingen heb je geen recht van spreken.
Het publiek, de politiek en de media verwachten van ons allemaal dat we ook zelfregulerend optreden. BOVAG doet dat nu, voor zover dat in haar macht ligt, en vraagt op andere punten steun in Den Haag of bij het CBR. Dat doen we heus niet omdat we graag zo veel extra regeltjes en bemoeizucht willen creëren, maar juist om te voorkomen dat nog veel zwaardere maatregelen van buitenaf worden opgelegd. Of erger nog: dat de complete branche wordt afgeserveerd. Ik ga ervan uit dat alle rijschoolhouders dat nu eindelijk begrijpen. En hoewel we blij zijn dat minister Schultz onze inspanningen zeer waardeert, verwachten we van haar ook meer medewerking. We kunnen niet alles alleen. BOVAG zal dit jaar bij haar ministerie nogmaals pleiten voor een verplichte VOG voor álle rijinstructeurs. De voetbaltrainer en de zwemleraar moeten zo'n verklaring hebben, maar een instructeur die met minderjarigen werkt niet? De kosten van een paar tientjes voor een VOG mogen het probleem niet zijn.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen