'Een goede instructeur herkent faalangst onmiddellijk'

Faalangst tijdens de rijlessen is van alle tijden, maar pas de laatste jaren wordt er serieus aandacht aan besteed. Psycholoog Tom Vermeersch schrijft er op de website bachsbloesemsadvies.nl onder andere het volgende over: "Heel wat mensen hebben te kampen met faalangst als zij rijles volgen. Zich in het verkeer begeven is zonder meer al een stressvol gebeuren. Als je alles moet aangeleerd krijgen, verhoogt dit de zenuwachtigheid alleen maar."

"Voor instructeurs van rijscholen is het belangrijk dat zij bij de kandidaat merken wanneer deze faalangst heeft. Sommige mensen hebben dermate veel schrik dat zij gewoon niet beginnen te rijden. Zij hebben tal van lichamelijke klachten zoals maagkrampen, hartkloppingen, hevig transpireren en trillen over het gehele lichaam."

Nog groter
"Deze angst wordt nog groter als men het rijexamen begint. Ook al heb je voldoende geoefend en ben je vlotjes in het besturen van je auto, toch komt er een vorm van angst over je heen als de examinator in het voertuig stapt. Niet zelden maken deze mensen mee dat men zodanig angstig is dat men de bevelen van de examinator niet eens hoort. Op zich zijn dit behoorlijk gevaarlijke situaties, want door de angst is de aandacht op de weg helemaal verdwenen. Heb je een ervaren instructeur dan zal die meteen merken dat je faalangst hebt voor je rijles. Als je als leerling zelf weet dat je faalangst hebt dan is het logisch om de lesgever daarvan op de hoogte te brengen."