Nog veel vragen zijn onbeantwoord

Voordat er volledig zelfrijdende auto's in de showroom staan, moeten er nog veel vragen worden beantwoord. Er zijn bijvoorbeeld internationale verschillen in wetgeving voor de minimale afstand tussen zelfrijdende auto's. Ook moet de aansprakelijkheid goed worden geregeld.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu doet voor zelfrijdende voertuigen onderzoek naar de:
•         beperkingen van het Verdrag van Wenen;
•         verkeersveiligheid;
•         (digitale) infrastructuur en privacy.
In de praktijk wordt nu ervaring opgedaan met zelfrijdende functies en zelfrijdende voertuigen. Zo kan steeds beter in kaart worden gebracht wat de gevolgen zijn. Bijvoorbeeld voor de veiligheid en doorstroming.

Privacywetgeving en internationale verschillen
De auto staat steeds meer in contact met het internet, waarbij allerlei informatie wordt verzonden. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren. Maar de privacy van mensen mag niet in gevaar komen. Daarom vindt onderzoek plaats hoe deze informatie op een veilige manier gedeeld kan worden.
Privacywetgeving is ook een vraag die internationaal speelt: de wetgeving kan verschillen van land tot land. Voor bestuurders en fabrikanten van voertuigen heeft het voordelen als overal in Europa dezelfde regels gelden. Bij grensovergangen zijn dan geen updates van de software in auto's nodig. En fabrikanten kunnen voor heel Europa dezelfde auto's en trucks maken.

Aansprakelijkheid bij schade
De tests met zelfrijdende auto's vallen onder het huidige Nederlandse aansprakelijkheidsrecht. Daarin ligt onder andere vast dat de bestuurder aansprakelijk is wanneer het ongeluk het gevolg is van zijn handelen. Als het systeem niet goed werkt, is de producent verantwoordelijk. De RDW kan bij tests bovendien overleggen met de testaanvrager over bepaalde voorwaarden aan de proeven op de openbare weg. Deze voorwaarden zijn gericht op het beperken van risico's.
Doordat zelfrijdende auto's een vrij nieuwe verschijning zijn, geeft het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht nog weinig houvast. De RDW beoordeelt daarom in de testaanvraag of het testen op een veilige manier gebeurt.
Aansprakelijkheid is een belangrijk juridisch thema voor de toekomstige introductie van zelfrijdende auto's op de markt. De Rijksoverheid gaat na of het aansprakelijkheidsrecht de komende jaren aangepast moet worden. Voor de testfase is de huidige wetgeving afdoende.

Internationale aansprakelijkheidsregels
De manier waarop aansprakelijkheid in het verkeer is geregeld, verschilt tussen landen. De verschillen in wetgeving tussen landen zijn soms groot. Wel zijn er Europese regels voor de verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen.

Betrouwbaarheid van de ICT voor zelfrijdende voertuigen
Welke internationale ICT-standaarden zijn er voor veilig rijden met zelfrijdende auto's en trucks? Kunnen de voertuigen niet gehackt worden? Dat onderzoekt de Rijksoverheid samen met marktpartijen en kennisinstituten.
Bron: Rijksoverheid