CBR denkt mee met autonome auto

Om goed bij te blijven en die ambitie waar te maken, hebben de grote spelers uit de automotive industrie – zoals autofabrikanten en kennisinstituten als TNO en TU Delft – zich in 2013 verenigd in het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI). Op dit platform komen technologische ontwikkelingen samen en vindt afstemming plaats. Daarbij gaat het niet alleen om het op elkaar afstemmen van infrastructuur en techniek, maar ook om de effecten op de mens. Sinds vorig jaar maakt het CBR deel uit van DAVI.

Rijopleiding
Het CBR heeft zich aangesloten bij DAVI omdat de zelfsturende auto grote gevolgen zal hebben voor de rijopleiding. Want hoe reageren mensen op systemen die de rijtaak ondersteunen of deels overnemen? Kunnen ze de informatie van al die systemen wel aan? En zijn de systemen zo effectief en gebruiksvriendelijk dat mensen ze zullen accepteren en vertrouwen? Hoe kun je bestuurders leren er (veilig) mee om te aan? En hoe toets je dat? Bij dergelijke vragen komen de rijopleiding en rijexaminering om de hoek kijken en dat is de reden dat het CBR zich heeft aangesloten als partner bij DAVI.

Onderzoek
Het CBR concentreert zich vooral op de menselijke factor en zal een bijdrage leveren door actief mee te denken over het veilig en verantwoord inrichten van nieuwe systemen in auto's en hoe de bestuurder daar vervolgens mee omgaat. Dit bijvoorbeeld via deelname aan onderzoeken die gefundeerde antwoorden kunnen geven op bovenstaande vragen. Een eerste initiatief waar het CBR aan meewerkt, is een voorgenomen onderzoek van de TU Delft. Die wil binnenkort samen met het CBR onderzoeken wat het effect is van ADAS op de rijtaak.