BMW past gesture control al in de 7-series toe.
BMW past gesture control al in de 7-series toe. Foto: BMW

Vervolg van pagina 19

Ford en Google
Verder werd in Las Vegas helder dat Ford en Google het 'samen doen' op dit gebied. Volgens verschillende bronnen zijn deze bedrijven namelijk een samenwerking aangegaan om zelfrijdende auto's op de markt te brengen. De exacte details over deze bijzondere samenwerking zijn nog onduidelijk. Wel zouden de bedrijven een gezamenlijke onderneming zijn gestart die los staat van Ford. Dat is wel zo handig, want dat betekent dat bij eventuele ongevallen met zelfrijdende Ford-Googles Ford niet aansprakelijk is. Want dat is natuurlijk nog wel een dingetje, om niet te zeggen: het grote probleem met de autonome auto: wie is er aansprakelijk in het geval het toch fout gaat? De vraag of je achter het stuur bestuurder bent of bijrijder is in deze bijvoorbeeld zeer relevant. Google, Volvo en Mercedes-Benz hebben inmiddels laten weten dat zij de aansprakelijkheid niet van zich afduwen.
Ook Hyundai werkt aan de zelfrijdende auto en zelfs uit China komt dit soort geluiden. Vooral het hier vrijwel onbekende merk Qoros manifesteert zich in deze ontwikkelingen, zo laat de toonaangevende Financial Times weten.

Gesture control
Ook van de ontwikkeling onder de noemer 'gesture control' gaan we nog veel horen. Gesture control wil zeggen dat de bediening van de auto en apparaten gebeurt door middel van bewegingen. Je hoeft dus niet meer aan een knop te draaien of erop te drukken om iets in beweging te zetten of juist uit te zetten. BMW past dit al toe in de nieuwe 7-serie en Volkswagen heeft bekendgemaakt dat het binnenkort met dit soort bediening komt in een aantal productiewagens.