Volvo denkt dat we in de toekomst zo naar ons werk gaan.
Volvo denkt dat we in de toekomst zo naar ons werk gaan. Foto: Volvo

Voor zelfsturende auto geldt
langzamerhand: do or die

De Consumer Electronics Show (CES) die begin januari is gehouden, staat te boek als een gadgetbeurs. Maar dat dekt de lading niet meer, althans, dit jaar. Veel autofabrikanten lieten namelijk hun nieuws en ideeën rond de autonoomrijdende auto zien en het blijkt dat elke fabrikant die zichzelf serieus neemt, hiermee bezig is. Toyota is momenteel naar het zich laat aanzien het verst, op basis van het aantal aangevraagde patenten op dit gebied. Maar bovenal geldt: het is de tijd van do or die.

Het spel is op de wagen en elke fabrikant die nu nog niet bezig is met de zelfrijdende auto, is gezien, zo lijkt het. Dat is het beeld dat beklijft na de CES die in Las Vegas wordt gehouden. Of om in lijn te blijven met het beeld van deze gokstad: wie nu niet inzet, zal zeker verliezen. Het is 'faites vos jeux' voor iedere fabrikant en om die reden is de vraag waarom van een aantal fabrikanten niets wordt vernomen. Honda, Mitsubishi, Suzuki, Peugeot en Citroën, waar zijn ze? In elk geval niet op de CES. Of houden ze misschien de kaarten tegen de borst, dat kan natuurlijk ook.

Grootmachten
Hoe dan ook, op de CES stonden wel de gebruikelijke grootmachten die zich nadrukkelijk manifesteren bij de ontwikkelingen, waaronder Mercedes-Benz, Audi, Volkswagen, Volvo en Toyota. Van deze merken heeft Toyota momenteel rond de 1400 patenten gekregen voor innovaties op het gebied van de zelfrijdende auto, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Thomson Reuters. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als de nummer 2, Robert Bosch. Daarna volgen het Japanse Denso, Hyundai/Kia en GM.
Dit zijn allemaal fabrikanten van auto's of toebehoren. Er wordt wel gesteld dat de komst van de zelfsturende auto een goed moment is voor technologiebedrijven om in te stappen, maar Google staat op deze lijst als eerste niet-autogebonden bedrijf op de 26ste plek. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de lijst er nu heel anders kan uitzien. Er gaat ongeveer anderhalf jaar overheen voordat een aanvraag voor een patent is gehonoreerd, dus enige terughoudendheid is wel op zijn plaats.

De grote jongens
Dat Mercedes-Benz (Daimler), BMW, Audi, Volvo en Toyota ver zijn met hun zelfsturende auto, mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Deze merken zijn de voorlopers van autonoom autorijden en hebben al testexemplaren op de weg. Mercedes heeft zelfs een zelfrijdende truck en op het gebied van trucks is Scania in Zwolle ook hartstikke druk aan het testen. Dit geldt ook voor de software-update die Tesla in oktober voor zijn vlaggenschip Model S aankondigde. Maar bij de CES waren er als uit het niets ook een paar 'new kids on the block'.

Kia
Kia bijvoorbeeld. In 2020 neemt een nieuwe Kia het rijden al voor een deel van de bestuurder over en rond 2030 maakt de eerste volledig zelfrijdende Kia zijn debuut. De nieuwe systemen die Kia hiervoor gaat gebruiken, worden ingedeeld in drie categorieën: herkenning, beoordeling en controle. Momenteel ontwikkelt Kia Highway Driving Assist, dat Lane Guidance System en Advanced Smart Cruise Control combineert. Deze assistant kan niet alleen keurig binnen de lijntjes op de snelweg blijven, maar houdt zich ook aan de snelheid en kan inhaalacties uitvoeren. En duikt er een file op, dan zorgt Traffic Jam Assist ervoor dat je hier automatisch doorheen wordt geleid. En is de bestemming eenmaal bereikt, dan zorgt het Remote Advanced Parking Assist Systeem ervoor dat de auto op afstand wordt geparkeerd.

Renault en Nissan
Renault en Nissan maken stappen met de introductie van autonoomrijdende auto's. Binnen vier jaar zijn meer dan tien modellen uitgerust met techniek die dat mogelijk maakt. De Renault-Nissan alliantie mikt op ruim tien modellen die verspreid over de markt in Noord-Amerika, Europa, Japan en China de weg op gaan. Voor beide merken geldt dat de techniek in betaalbare modellen wordt toegepast. Ook in elektrisch aangedreven modellen, aangezien Carlos Ghosn, de CEO van Renault-Nissan, ook een emissievrije toekomst voor ogen heeft. Dit jaar nog introduceert Nissan single lane control, waarmee een auto autonoom kan rijden in druk verkeer op snelwegen en in files. In 2018 kan multiple lane control de auto ook van rijbaan laten wisselen en uit gevaarlijke situaties helpen. Rond 2020 zijn autonome auto's ook in staat aan het verkeer deel te nemen in druk stadsverkeer en op kruisingen, zonder dat de bestuurder hoeft in te grijpen.

Lees verder op pagina 20.

Google gaat samenwerken met Ford op het gebied van de autonome auto.
Autonoom rijden wordt hoe dan ook de toekomst. Mara hoe het er in de praktijk uit gaat zien, weet nog niemand.