Afbeelding
Foto: Pixabay

Jongeren op elektrische fiets is gevaarlijke cocktail

Algemeen

Cijfers die zijn verzameld op de Spoedeisende Hulp laten een duidelijke stijging zien in het aantal jongeren (12 t/m 17 jaar) dat letsel oploopt door een verkeersongeval met de elektrische fiets. Dit aantal is tussen 2018 en 2022 verviervoudigd. Een van de oorzaken is dat veel van de elektrische fietsen - naar schatting rond 15 procent - is pgevoerd.

Dit laat TeamAlert, het bureau dat zich richt op de veiligheid van jongeren in het verkeer, weten. De toename in populariteit van de e-bike in combinatie met een stijging in ongevalscijfers, de onervarenheid van jongeren in het verkeer en de kwetsbaarheid van de fiets als vervoersmiddel maken het belangrijk om aandacht te besteden aan jongeren op de elektrische fiets, meent TeamAlert.

De helft van de jongeren reed in het afgelopen half jaar wel eens op een elektrische fiets en op de elektrische fiets hebben jongeren (12 t/m 17 jaar) een 2,6 keer grotere kans om op de Spoedeisende Hulp te belanden na een fietsongeval, dan op een reguliere fiets. Verder blijkt dat 7 op de 10 jongeren die wel eens op een elektrische fiets rijdt,  risicovol gedrag in het verkeer vertoont. Zo rijdt 15% op een opgevoerde e-bike

Afbeelding
Zes informatieavonden voor A-instructeurs 9 uur geleden
Afbeelding
Minister: 'Rijontzegging moet meteen van kracht zijn' 23 feb, 16:10
Afbeelding
Meeste rijhulpsystemen verlagen kans op ongeval 23 feb, 15:09
Afbeelding
Bijna kwart rijbewijsbezitters is ouder dan 65 jaar 21 feb, 13:39
Afbeelding
Rijinstructrice zonder WRM-pas moet rijles afbreken 21 feb, 13:31 9
Afbeelding
Zonder auto is voor grote groepen Europeanen deelname aan maatschappij onmogelijk 20 feb, 17:23