Zo ziet een spiekvest eruit
Zo ziet een spiekvest eruit

Weer iemand gepakt met een spiekvest

Algemeen

Bij het CBR in Eindhoven is woensdagochtend een man gepakt met een ‘spiekvest’ tijdens een theorie-examen. Het is de tweede keer in korte tijd dat hiervan gebruik wordt gemaakt.

Het gebeurt volgens het CBR steeds vaker dat fraudeurs betrapt worden. Volgens het CBR lijkt er sprake van een verdienmodel, want een theorie-examen kost 41 euro terwijl een spiekvest twee mille kost. Een spiekvest beschikt over een kleine platte camera die op de borst bevestigd wordt en waarmee door een overhemd heen de vragen op het scherm gefilmd worden. Die camera is verbonden aan een telefoon die onder iemands kleding verstopt zit. “Via een minuscuul draadloos oortje krijgt de kandidaat dan de antwoorden te horen”, legt Troost uit bij Omroep Brabant.

Geen nieuws

Voor Harrie Kabbes van spyshop Spyplaza in Gemonde  is het geen nieuws. Volgens hem wordt er regelmatig een spiekvest bij hem aangeschaft. Tegen de NOS zegt hij onder andere: “Mij wordt regelmatig gevraagd of ik daar iets voor kan leveren. Niet specifiek voor het examen van het CBR, het kan voor ieder soort examen dat wordt afgenomen. Ik lever camera’s, dat is legaal. Maar als mensen iets vragen om mee te frauderen, ga ik daar nooit in mee. Daar wil ik niet aan meedoen.”

Het CBR doet altijd direct aangifte bij de politie. In de meeste gevallen komt de politie direct naar het examencentrum om de kandidaat te verhoren en/of mee te nemen naar het bureau. De kandidaat wordt direct na afloop van het examen uit de zaal verwijderd. De uitslag wordt ongeldig verklaard en de kandidaat krijgt een ontzegging van de toegang tot het examen voor de duur van 3 maanden. Eerst heeft hij een persoonlijk gesprek met een CBR-examenmanager voordat opnieuw examen mag worden gedaan.

Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5
Beeld dient ter illustratie, dit is niet de rijinstructeur die onlangs beboet is dor de Geschillencommissie Rijopleidingen.
'Koffie drinken tijdens instructie is niet wenselijk, want oplettendheid kan daardoor afnemen' 10 apr, 12:22 21