Zo ziet een spiekvest eruit
Zo ziet een spiekvest eruit

Weer iemand gepakt met een spiekvest

Algemeen

Bij het CBR in Eindhoven is woensdagochtend een man gepakt met een ‘spiekvest’ tijdens een theorie-examen. Het is de tweede keer in korte tijd dat hiervan gebruik wordt gemaakt.

Het gebeurt volgens het CBR steeds vaker dat fraudeurs betrapt worden. Volgens het CBR lijkt er sprake van een verdienmodel, want een theorie-examen kost 41 euro terwijl een spiekvest twee mille kost. Een spiekvest beschikt over een kleine platte camera die op de borst bevestigd wordt en waarmee door een overhemd heen de vragen op het scherm gefilmd worden. Die camera is verbonden aan een telefoon die onder iemands kleding verstopt zit. “Via een minuscuul draadloos oortje krijgt de kandidaat dan de antwoorden te horen”, legt Troost uit bij Omroep Brabant.

Geen nieuws

Voor Harrie Kabbes van spyshop Spyplaza in Gemonde  is het geen nieuws. Volgens hem wordt er regelmatig een spiekvest bij hem aangeschaft. Tegen de NOS zegt hij onder andere: “Mij wordt regelmatig gevraagd of ik daar iets voor kan leveren. Niet specifiek voor het examen van het CBR, het kan voor ieder soort examen dat wordt afgenomen. Ik lever camera’s, dat is legaal. Maar als mensen iets vragen om mee te frauderen, ga ik daar nooit in mee. Daar wil ik niet aan meedoen.”

Het CBR doet altijd direct aangifte bij de politie. In de meeste gevallen komt de politie direct naar het examencentrum om de kandidaat te verhoren en/of mee te nemen naar het bureau. De kandidaat wordt direct na afloop van het examen uit de zaal verwijderd. De uitslag wordt ongeldig verklaard en de kandidaat krijgt een ontzegging van de toegang tot het examen voor de duur van 3 maanden. Eerst heeft hij een persoonlijk gesprek met een CBR-examenmanager voordat opnieuw examen mag worden gedaan.

Afbeelding
Minister: 'Auto verdient weer prominente plek in Nederland' 6 uur geleden
Afbeelding
Minister wil alcoholslot terug 21 mrt., 15:26
Afbeelding
De slimme snelheidsmeter rukt op 20 mrt., 14:50
Afbeelding
Tweede examencentrum Rijswijk is nog hele jaar 2023 nodig 16 mrt., 11:23
Afbeelding
'Is er te veel politiek binnengehaald bij CBR?' 15 mrt., 16:01
Afbeelding
Is er te veel politiek binnengehaald bij het CBR? 14 mrt., 14:56 9