Afbeelding
Foto: Rij-instructie

Helft medicijngebruikers gebruikt medicijn dat rijvaardigheid beïnvloedt

Algemeen

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft bekendgemaakt dat de helft van de volwassen medicijngebruikers een medicijn slikt dat invloed heeft op de rijvaardigheid. Het gaat daarbij vaak om middelen met veel invloed op de rijvaardigheid, waarbij de patiënt tijdelijk of helemaal niet mag rijden. Een deel van deze patiënten stapt toch in de auto, bijvoorbeeld uit onwetendheid. Het instituut wijst op het belang van het verstrekken van goede informatie door zorgverleners over de effecten van medicijngebruik op de rijvaardigheid. 

Het CBR vindt het belangrijk dat IVM aandacht heeft voor de gevaren van medicijngebruik in het verkeer. Ruud Bredewoud, hoofd medische zaken bij het CBR: “Iedereen weet dat het gebruik van drugs en alcohol kan leiden tot gevaar in het verkeer. Dat geldt ook voor sommige medicijnen. Afhankelijk van het type medicijn en de hoeveelheid die gebruikt wordt, zijn er effecten bekend die de rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden. Je kunt altijd contact opnemen met de apotheek of arts die het medicijn heeft voorgeschreven, maar je kunt ook kijken op rijveiligmetmedicijnen.nl. Daar vind je veel nuttige informatie over medicijngebruik en verkeersdeelname. Laat je altijd goed informeren over de medicijnen die je gebruikt. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers.”

Grote verschillen per medicijn 

Sommige medicijnen als oogdruppels hebben een heel kort effect op de rijvaardigheid, maar een zwaar medicijn als Oxazepam, dat wordt voorgeschreven als slaap-of kalmeringsmiddel, heeft tot zestien uur invloed op de rijvaardigheid. Als een dergelijk medicijn om tien uur ’s avonds wordt ingenomen, dan mag de gebruiker tot twee uur ’s middags niet rijden. Op rijveiligmetmedicijnen.nl staat per medicijn een advies hoe lang na gebruik niet te rijden.
Mensen met een ziekte of aandoening en/of gebruikers van medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden moeten een Gezondheidsverklaring invullen om het rijbewijs te halen of te behouden. Het CBR beoordeelt dan, op basis van aanwezige medische informatie, of het verantwoord is om een rijbewijs af te geven of te verlengen. 

Bron: CBR

Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 10 uur geleden
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2