Afbeelding
Foto: (c) Emeraldgreen | Dreamstime.com

4,4 miljoen euro van STAP-budget uitgegeven aan rijbewijzen

Algemeen

Het STAP-budget is voor een onbekend aantal opleiders een mooie melkkoe, want er is via dit budget 4,4 miljoen euro in de branche uitgegeven aan het halen van een rijbewijs of vaarbewijs. Het halen van een rijbewijs staat daarmee in een ranglijst met de populairste bijscholingscursussen op plek 13. 

Dit blijkt uit een artikel op Folow the Money waarin de ruim 200 miljoen euro die in 2022 is uitgegeven aan STAP-subsidies tot in detail wordt gefileerd. Uit het artikel, waarvoor FTM via de Wet open overheid veel data heeft geraadpleegd, blijkt onder andere dat het STAP-budget een groot aantal gelukszoekers heeft aangetrokken die behendig gebruikmaken van het gebrek aan kennis bij de ambtenarij.
Het STAP-budget is de opvolger van de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven en is ene regeling waarin in 2022 217 miljoen euro is omgegaan en dit jaar 200 miljoen euro. Dit geld is voor een belangrijk deel bestemd voor cursussen op uiteenlopend gebied. Uitvoerder is het UWV dat zelf 20 miljoen euro aan uitvoeringskosten krijgt. De overige 120 miljoen voor dit jaar gaat op aan cursussen en volgens FTM heeft een groot aantal aanbieders van vage trainingen en cursussen hier handig gebruik van gemaakt.

Beklaagdenbank

Medio december afgelopen jaar stond het STAP-budget ook al in de beklaagdenbank in deze sector. Opleiders in de branche lieten weten de komende maanden veel geld mis te lopen doordat de ministers Wiersma (Onderwijs) en Van Gennip (Sociale Zaken) bekendmaakten dat de nieuwe ronde voor de zogeheten STAP-subsidie twee maanden wordt uitgesteld. Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcadamie (verreweg de grootste opleider in de rijscholensector), berekende in De Telegraaf de schade op zo 450.000 euro. Ook Simon Jongepier doet zijn beklag en denkt dat hij hierdoor ongeveer een ton misloopt.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1