Afbeelding

RTL Nieuws: veel rotondes onoverzichtelijk

Algemeen

En opeens staat de rotonde in de beklaagdenbank. Nederland telt steeds meer rotondes en dat leidt niet alleen voor onverwachte en onoverzichtelijke situaties, maar leidt ook tot onnodig veel ongevallen. Dit concludeert RTL Nieuws na eigen onderzoek.

Rotondes zijn over het algemeen veiliger dan kruispunten en zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer. “Niet vreemd dus dat gemeenten en provincies steeds meer rotondes aanleggen. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal rotondes verdubbeld. Nederland telt er nu ruim 5.000, waarvan het merendeel binnen de bebouwde kom te vinden is”, aldus RTL Nieuws.
 Maar niet alle rotondes zijn even veilig.

In totaal registreerde de politie 1.524 ongevallen op rotondes waarbij slachtoffers vielen. Op 67 rotondes in het land zijn tussen 2014 en 2017 tien of meer ongevallen geregistreerd of meer dan vijf ongevallen waarbij slachtoffers vielen. Deze rotondes zijn daarmee zogeheten black spots.
Wat de redactie opvalt is de diversiteit aan rotondes, waardoor weggebruikers bij  het aanrijden niet weten wat ze te wachten staat. En dat leidt weer tot onveilige situaties en ongevallen. Van de 253 rotondes binnen de bebouwde kom met de meeste ongevallen, voldoet  65 procent niet aan de richtlijn, aldus RTL.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1