Afbeelding

RTL Nieuws: veel rotondes onoverzichtelijk

Algemeen

En opeens staat de rotonde in de beklaagdenbank. Nederland telt steeds meer rotondes en dat leidt niet alleen voor onverwachte en onoverzichtelijke situaties, maar leidt ook tot onnodig veel ongevallen. Dit concludeert RTL Nieuws na eigen onderzoek.

Rotondes zijn over het algemeen veiliger dan kruispunten en zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer. “Niet vreemd dus dat gemeenten en provincies steeds meer rotondes aanleggen. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal rotondes verdubbeld. Nederland telt er nu ruim 5.000, waarvan het merendeel binnen de bebouwde kom te vinden is”, aldus RTL Nieuws.
 Maar niet alle rotondes zijn even veilig.

In totaal registreerde de politie 1.524 ongevallen op rotondes waarbij slachtoffers vielen. Op 67 rotondes in het land zijn tussen 2014 en 2017 tien of meer ongevallen geregistreerd of meer dan vijf ongevallen waarbij slachtoffers vielen. Deze rotondes zijn daarmee zogeheten black spots.
Wat de redactie opvalt is de diversiteit aan rotondes, waardoor weggebruikers bij  het aanrijden niet weten wat ze te wachten staat. En dat leidt weer tot onveilige situaties en ongevallen. Van de 253 rotondes binnen de bebouwde kom met de meeste ongevallen, voldoet  65 procent niet aan de richtlijn, aldus RTL.

!
Afbeelding
Rijinstructeur veroordeeld omdat hij niet kon afblijven van 17-jarige leerlinge 30 sep, 10:28 2
Afbeelding
Gratis live theorielessen auto via iTheorie.nl 29 sep, 11:52
Afbeelding
Wachttijd tussen 2de en 3de examen knelt, plus: ‘hoelang gaat dit duren?’ 28 sep, 16:31
Afbeelding
Dodelijke verkeersongevallen onder kinderen moet halt worden toegeroepen 28 sep, 12:50
Afbeelding
Politie vraagt aandacht voor verkeersveiligheid 27 sep, 09:48
Afbeelding
CBR gaat speeddaten voor nieuwe examinatoren 26 sep, 16:44 1