Afbeelding

Zomerse dagen vragen aandacht voor banden en koelsysteem

Algemeen

De komende dagen krijgen we warm weer en mogelijk stijgen de temperaturen zelfs tot boven de 30 graden. En gebeurt dat niet de komende dagen, dan zullen er ongetwijfeld komende zomer een paar tropische dagen bij zitten met temperaturen boven 30 graden. Het is dan tijd om de zomerbandenregeling van het CBR in acht te nemen.

De zomerbandenregeling geldt van 15 mei tot en met 15 september. Tijdens deze periode adviseert het CBR examenvoertuigen te voorzien van zomer- of vierseizoenenbanden . Dit heeft te maken met de mindere prestaties van winterbanden bij hogere temperaturen.
Bij 30 graden of meer, is het gebruik van winterbanden tijdens examens niet toegestaan.
Wanneer een examenvoertuig tijdens de zomerbandenregeling niet voorzien is van vierseizoenen- of zomerbanden én de actuele temperatuur bij aanvang van het examen volgens de officiële waarnemingen van het KNMI 30 graden of meer is, gaat het examen niet door vanwege een ‘defect/ongeschikt voertuig’. De rijschool heeft in dat geval geen recht op restitutie van het examengeld.

Goedwerkende klimaatbeheersing

Ook de temperatuur in de auto vergt aandacht. Als de temperatuur volgens officiële metingen 25 graden of meer is, moet een examenvoertuig voorzien zijn van een goedwerkend systeem voor klimaatbeheersing, bijvoorbeeld een airco. Met goedwerkend wordt bedoeld dat het systeem voelbaar moet koelen. Deze voertuigeis geldt voor alle voertuigen met een systeem voor klimaatbeheersing. Werkt het systeem bij temperaturen van 25 graden of meer niet naar behoren, dan wordt het examen niet afgenomen, met als reden een ‘defect/ongeschikt voertuig’.

Voor voertuigen zonder systeem voor klimaatbeheersing geldt een overgangsperiode, die in 2021 is ingegaan. Dit betekent dat vanaf 1 november 2026 alle examenvoertuigen voorzien moeten zijn van een goedwerkend systeem voor klimaatbeheersing. Tijdens de overgangsperiode kan de examinator het voertuig bij temperaturen van 25 graden of meer afkeuren met als reden een ‘defect/ongeschikt voertuig’. Dit valt dan onder de uitstelregeling.

Bepalen actuele temperaturen

Voor het bepalen van de actuele temperaturen gelden de metingen van officiële KNMI-weerstations. Voor elk praktijkexamencentrum is een weerstation aangewezen; zie het vademecum voor rijschoolhouders. Verdere informatie over het besluit om een examen niet af te nemen, vindt u in de uitstelregeling.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1