Afbeelding

CBR onderzoekt of examen moet worden aangepast

Algemeen

Het CBR is gestart met de werving van rijscholen voor het onderzoek ‘Roze Pasje Ander Jasje.’ Bedoeling is dat duidelijk wordt of het praktijkexamen moet worden aangepast.

‘Roze Pasje Ander Jasje’ is de naam van een onderzoek gericht op het verbeteren van de rijvaardigheden van beginnende (jonge) automobilisten. Beginnende automobilisten hebben een hogere kans op een verkeersongeval. Dit komt vooral door onervarenheid. Het CBR onderzoekt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (opdrachtgever) en adviesbureau Goudappel of en welke aanpassingen in het rijexamen kunnen helpen om beginnende bestuurders veiliger de weg op te laten gaan.

Aan dit onderzoek doen jongeren en hun rijopleiders (op vrijwillige basis) mee. Jongeren krijgen een cadeaubon van 100 euro voor de moeite. IBKI begeleidt de instructeurs. Rond februari 2022 moeten de eerste rijproeven en examens worden afgenomen, zo is de verwachting. De resultaten van het onderzoek worden eind 2023 verwacht.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 5 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1