Afbeelding

EU stuurt aan op nul promille alcohol in verkeer

Algemeen

Het Europees Parlement wil dat er geen druppel meer wordt gedronken als je erna in de auto stapt. Daartoe heeft het deze week een wetsvoorstel ingediend. Op dit moment is het toegestane promillage 0,5 promille en 0,2 voor beginnende bestuurders. 

Het wetsvoorstel maakt deel uit van ‘vision zero’, waarbij het streven is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen naar nul. De EU wildat lidstaten zich meer inspannen om de veiligheid in het verkeer te verhogen en alcoholmisbruik is een belangrijke oorzaak van veel ongevallen.
In 2015 viel volgens de SWOV naar schatting 12%-23% van de verkeersdoden in Nederland als gevolg van alcohol in het verkeer. Dit kwam toen neer op een aantal van 75 tot 140 verkeersdoden. Tijdens de recentste metingen, in 2019, reed 2,3% van de automobilisten tijdens weekendnachten onder invloed van alcohol. Dat is een forse stijging ten opzichte van de meting daarvoor, in 2017, inhoudt. Bij fietsers ligt het percentage veel hoger: bij metingen in 2013 tijdens avond- en nachturen in het uitgaansgebied van Den Haag en Groningen bleek gemiddeld 42% van de geteste fietsers meer alcohol op te hebben dan wettelijk is toegestaan.

De relatief kleine groep zware alcoholovertreders – qua omvang geschat tussen 90.000 en 125.000 overtreders – veroorzaakt ongeveer twee derde van alle ernstige alcoholongevallen. SWOV stelt dat 2,3 procent van de automobilisten tijdens de weekendnachten rijdt met een slok teveel op, dat is een stijging ten opzichte van enkele jaren eerder. Naar schatting 12 tot 23 procent van alle verkeersdoden wordt veroorzaakt door alcohol. 

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 14 uur geleden 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16