Afbeelding
Foto: Hans Peijs

CBR loopt op eieren met het geven van nieuwe vrijheden

Algemeen

Het CBR loopt op eieren met de nieuwe vrijheden. Vanaf vandaag mogen instructeurs weer meerijden bij een tussentijdse toets, RIS-toets en faalangstexamen, maar er gelden wel strikte voorwaarden. En inmiddels heeft het CBR laten weten dat, om de examinatoren te beschermen, dat meerijden met het BE-examen zeker nog tot 1 november is uitgesteld.

Het CBR verschuilt zich bij de de te nemen maateregelen achter het kabinet, want de organisatielaat weten: “Tot minstens 1 november mag de rijinstructeur niet meerijden tijdens het praktijkexamen. Hiervoor wacht het examencentrum op verdere versoepelingen door het kabinet. Ook bij de eindgesprekken binnen – bij slecht weer – mag de instructeur nog niet fysiek aanwezig zijn.”

De regels die worden gehandhaafd zijn thuisblijven bij klachten, handen desinfecteren en examenauto’s luchten. “De eindgesprekken met kandidaten voeren we alleen binnen als het slecht weer is en de examinatoren dit onderling hebben afgestemd. De instructeur kan dan meeluisteren via de mobiele telefoon”, laat het CBR weten.

Verdere voorwaarden zijn het tonen van geldige WRM-bevoegdheidspas/WRM-stagepas, plaatsnemen achterin het examenvoertuig, waarbij kandidaat en examinator voldoende zicht naar achteren hebben, telefoon uitgeschakeld om kandidaat niet te storen (dus ook niet appen) en niet bemoeien met rit of in discussie gaan met de examinator.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 4 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2