Kans bij ongeval betrokken te raken is 4 procent

Algemeen

De kans om betrokken te raken bij een aanrijding is ongeveer 4 procent, blijkt uit analyse door Univé van de schadeclaims veroorzaakt door een aanrijding over de afgelopen twee jaren. 

Uit de analyse blijk een paar opmerkelijke verschillen. Zo is de kans op een aanrijding met een SEAT het grootst en met een Daihatsu het kleinst. Ook zijn er regionale verschillen in de kans op een aanrijding.
Van de veelvoorkomende automerken dienden verzekerden van Univé met een SEAT, BMW en Audi relatief het vaakst een claim in op hun autoverzekering door aanrijding: respectievelijk 2,7%, 2,62% en 2,49%. De automerken Volvo en Volkswagen volgen op de voet, met 2,48% en 2,44% en maken zo de top vijf compleet. Daarentegen claimden Daihatsu-rijders het minst vaak schade door een aanrijding met 1,66%, evenals Kia- en Nissan-rijders (1,97% en 1,98%).

Limburg staat bovenaan de lijst van provincies waar de meeste aanrijdingsschade wordt gemeld. 2,98% van de verzekerden in deze provincie deed aanspraak op hun autoverzekering na een aanrijding. De top 3 bestaat verder uit Zuid-Holland en Noord-Brabant. Opmerkelijk is dat Zeeland met een bijna gemiddeld claimpercentage een middenmoter is wanneer het gaat om aanrijdingen in het algemeen. Maar deze provincie is koploper in het aantal eenzijdige aanrijdingen. De Zeeuwen kwamen vier keer vaker ongewild met een object in botsing dan de gemiddelde Nederlander.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1