Afbeelding
Foto: ©Photo Republic / Marco De Swart

Koningin Máxima neemt plaats achter stuur vrachtwagen

Algemeen

Hoog bezoek bij Rijschool E&R Opleidingen in Nieuwegein gisterochtend. Koningin Máxima bracht een bezoek aan de rijschool die een van de rijscholen is die opleidingen verzorgt in opdracht van het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Koningin Máxima sprak met een aantal vrouwen die worden opgeleid tot chauffeur én als kers op de taart nam ze onder leiding van instructrice Inge Zaunbrecher zelf plaats achter het stuur van de combinatie. Om veilig te kunnen rijden deed ze daarvoor haar schoenen uit.

Koningin Máxima kreeg na aankomst een korte introductie over arbeidsmarktontwikkelingen in de sector transport en logistiek. Er werd gesproken over het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Een belangrijke oorzaak hiervan is de grote vervangingsvraag door vergrijzing. In de komende jaren heeft de sector behoefte aan zo’n 7.800 chauffeurs per jaar. Vrachtwagenchauffeur is een mooi beroep. Steeds vaker wordt de mogelijkheid geboden om parttime te werken of op aangepaste werktijden. Dat maakt het beroep aantrekkelijker voor een bredere groep mensen. Daarnaast blijven vrijheid, zelfstandigheid, baanzekerheid en de afwisseling aantrekkelijke voordelen van het beroep voor zowel mannelijke als vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs.

Vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs aan het woord

Na de introductie ging Koningin Máxima in gesprek met jonge vrouwen die nog in opleiding zijn om vrachtwagenchauffeur te worden en direct na hun opleiding de stap naar de sector zullen maken. Ook volgde een demonstratie van het rijden met een heftruck, één van de onderdelen van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) die de chauffeurs in opleiding volgen. Vervolgens sprak Koningin Máxima met vrouwen die als zij-instromers in de sector zijn gaan werken. De zij-instromers hebben hiervoor een ander beroep gehad, bijvoorbeeld bij een juwelier of in een chipsfabriek, en kiezen bewust voor een baan in de transportsector. Tot slot sprak Koningin Máxima met ervaren vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs en nam zij onder begeleiding zelf plaats achter het stuur van een vrachtwagen.

Koninklijke waardering gaat helpen

STL, verantwoordelijk voor voldoende instroom en duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt in transport en logistiek, is blij met de koninklijke waardering voor het beroep. Willem de Vries, directeur van STL, was gastheer tijdens het bezoek van Koningin Máxima: “Meer vrouwen in transport en logistiek is de reden waarom we het Charter Diversiteit hebben getekend. Het feit dat Koningin Máxima een werkbezoek heeft gebracht gericht op meer vrouwen in transport en logistiek, heeft een bijzondere meerwaarde voor onze sector. Het onderwerp staat nu meteen op de kaart in heel Nederland. Het percentage vrouwen in de sector neemt al toe en we zijn ervan overtuigd dat het bezoek ons hierbij verder gaat helpen. Ik vond het fantastisch dat de Koningin zelf ook even achter het stuur is gestapt!”

Bron: STL

Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 11 uur geleden
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2