Afbeelding

‘Verplichte rijtest bij ASS kan komen te vervallen’

Algemeen

Omdat de kwaliteit van de keuringen volgens ervaringsdeskundigen wisselend is, doet de Gezondheidsraad de aanbeveling de werkwijze te standaardiseren. Ook wijst de raad erop dat mensen met ASS gebaat kunnen zijn bij een gerichte rijopleiding die is aangepast aan hun behoeften en mogelijkheden.

Dit blijkt uit een reactie van de Gezondheidsraad die adviseert om de verplichte rijtest voor alle rijexamen-kandidatenmensen met de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) te laten vervallen. In vervolg zou het CBR de test alleen moeten afnemen als de medische keuring daar aanleiding toe geeft. Op dit moment moeten mensen met de diagnose ASS die voor het eerst een rijbewijs willen aanvragen, eerst medisch gekeurd worden – wat verplicht is volgens Europese regelgeving. En ook moeten alle kandidaten met ASS een rijtest doen bij het CBR.
Zo’n driekwart van de kandidaten met ASS wordt na keuring en rijtest rijgeschikt verklaard. Van de kandidaten die ongeschikt blijken of rijgeschikt onder bepaalde voorwaarden, geeft in de meeste gevallen de medische keuring de doorslag, niet de rijtest.

Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 6 uur geleden
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2