Afbeelding

Verkeersveiligheid moet in volgende versnelling

Algemeen

Om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen moet het nieuwe kabinet een duidelijke verkeersveiligheidsambitie formuleren voor de komende 10 jaar en daar deugdelijke financiële middelen aan te koppelen. Dit stelt de Verkeersveiligheidscoalitie(externe link) in haar ‘Verkeersveiligheidsmanifest 2.0(externe link)’.

Op 22 april werd het Manifest gepresenteerd tijdens het Groot Verkeersveiligheidsdebat. Meer dan tweehonderd kijkers konden online volgen hoe de Kamerleden Chris Stoffer (SGP) en Kiki Hagen (D66) het gesprek aangingen met elkaar en met SWOV-directeur Peter van der Knaap over de vraag hoe het nieuwe kabinet de verkeersveiligheidsambities waar kan maken.

In de Verkeersveiligheidscoalitie zijn bijna veertig partijen vertegenwoordigd zoals maatschappelijke organisaties, decentrale overheden, verzekeraars en onderzoeksinstellingen die zich met verkeer en verkeersveiligheid bezighouden.

De coalitie stelt dat het nieuwe kabinet vijf prioriteiten tot speerpunten van beleid moet maken:
-verkeersveilige woonwijken, stads- en dorpscentra en fietspaden,
- veilig ingerichte doorgaande wegen,
- veilige voertuigen met effectieve veiligheidssystemen (ADAS), ouderen veilig mobiel;
- minder afleiding in het verkeer door effectieve verkeershandhaving.

De coalitie bestaat uit onder meer de ANWB, het Fonds Slachtofferhulp, de grote gemeentes (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht) en Veilig Verkeer Nederland. De doelstelling is: “Nederland heeft als ambitie voor 2050: nul verkeersslachtoffers. Dat is mooi, maar politiek en beleidsmatig gezien ook te vrijblijvend. De Europese Unie en de Verenigde Naties streven voor de komende tien jaar naar een halvering van het aantal verkeersslachtoffers. Dat zou ons land dus minimaal óók moeten willen”, aldus de coalitie.
De coalitie heeft laten doorrekenen dat er in de komende dertig jaar minstens 12 miljard in verkeersveiligheid extra geïnvesteerd zou moeten worden. Vijf miljard daarvan is voor veiligere infrastructuur.

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 2 uur geleden 1
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven gisteren
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16