Afbeelding

Overwegend positieve reacties op plannen Roemer

Algemeen

De 19 maatregelen die Emile Roemer in zijn eindverslag ‘Van rijles naar rijonderwijs’ aanreikt om de branche te professionaliseren vallen bij de mesten in de branche in goede aarde. En ook IBKI en het CBR, die, als de plannen doorgaan, een deel van hun autonomie moeten inleveren, zijn erover te spreken.

Een van de belangrijke onderdelen van de plannen van Roemer is dat er een breed gedragen Curriculumcommissie Autorijonderwijs (CCA) komt die toezicht gaat houden op de rijscholen, maar ook op het examengestuurde model en de opleiding van WRM-instructeurs. Dat zou in de toekomst het CBR en IBKI kunnen raken, maar vooralsnog schuurt het niet.

CBR erg te spreken over de plannen

Algemeen directeur van het CBR Alexander Pechtold is erg te spreken over de plannen. “Consumenten en de rijschoolbranche zijn gebaat bij een betere branche, zonder misstanden en met gegarandeerde kwaliteit voor alle leerlingen. Een branche waar de rijscholen weer trots op kunnen zijn en waarin ze een normale boterham kunnen verdienen.”

Pechtold wil ook dat er haast wordt gemaakt met het vervolg. “De voortvarendheid waarmee Emile Roemer deze opdracht heeft opgepakt verdient dezelfde opvolging. Het zou goed zijn als dit vastgehouden wordt door snelle vervolgstappen te zetten, zodat dit plan ook wordt uitgevoerd. Dat verdienen de rijscholenbranche én alle burgers van dit land.”

IBK is verheugd

IBKI is verheugd dat Roemer adviseert de uitvoering van de certificering van en het toezicht op de opleidingsinstituten voor rijinstructeurs bij IBKI onder te brengen. Het advies onderkent dat IBKI een effectieve structuur voor advies, overleg en afstemming met de verenigingen van rijscholen en opleidingsinstituten heeft ingericht en bovendien zelf veel expertise op het gebied van examineren en certificeren in huis heeft. Indien een nieuw kabinet daartoe besluit, zal IBKI graag bijdragen aan de ontwikkeling van een nationaal leerplan voor onder andere de rijinstructeursopleiding, dat door de heer Roemer als de basis voor de certificering wordt beschouwd. 

In zijn advies gaat Roemer ook in op de stage voor kandidaat-instructeurs. Gedacht wordt aan certificering van stagebedrijven en invoering van een stageportfolio. “Met deze voorstellen onderstreept de heer Roemer het belang van het daadwerkelijk als rijinstructeur oefenen in de praktijk. IBKI is van harte bereid om de voorstellen in samenwerking met de branche uit te werken”, aldus IBKI. “Permanente educatie is in de ogen van de heer Roemer cruciaal voor een blijvend hoog niveau van rijinstructeurs. Kwalitatief goede bijscholing is daarvoor een voorwaarde. IBKI pakt graag de handschoen op om vanuit haar toezichthoudende rol de kwaliteit van bijscholingscursussen op een hoger niveau te brengen.

BOVAG is ook al positief

Ook brancheorganisatie BOVAG laat zich positief uit over het signaal dat Roemer heeft uitgezonden. BOVAG onderschrijft het pakket van 19 samenhangende maatregelen die gericht zijn op kwaliteitsverbetering van de opleiding, het examen, de instructeurs én de rijscholen. “Dat moet er tevens voor zorgen dat de waardering voor het vak van rijinstructeur toeneemt en iedereen in de branche een eerlijke boterham kan verdienen. Richting de consument is de afgelopen decennia juist pijnlijk duidelijk geworden dat slechte kwaliteit alleen maar geld kost, als gevolg van onder andere onnodige herexamens en wanbeleid.”
BOVAG laat verder weten een voorvechter te zijn van het plan om een klachtenregeling en een garantiefonds te verplichten ter bescherming van de consument. De aanbevelingen van de commissie Roemer klinken algemeen voorzitter Han ten Broeke van BOVAG als muziek in de oren: “Ik roep onze leden en alle instituten en andere organisaties in de rijscholenbranche op om de unieke eenheid die we nu hebben gesmeed, bij elkaar te houden om dit mooie plan gezamenlijk ten uitvoer te brengen.”

VRB en LBKR gaan leden informeren

De VRB en LBKR hebben de informatie direct gedeeld met hun leden en hebben meteen een webinar aangekondigd. Bij de VRB is nog geen datum geprikt, maar de LBKR pakt meteen door want daar is vrijdag al een online bijeenkomst waarbij ook Emile Roemer aanschuift. 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 11 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1