Afbeelding
Foto: Hans Peijs

BREAKING: Geen theorie-examens tot in elk geval 20 april

Algemeen

Nog in elk geval tot 20 april zullen de theorielokalen bij het CBR en de rijscholen gesloten blijven. Dit blijkt uit de persconferentie die demissionair premier Mark Rutte zojuist gaf. 

De besmettingscijfers lopen de laatste dagen op en zijn momenteel van dien aard, dat er geen enkele aanleiding is om maatregelen te versoepelen. De enige maatregel die verandert is dat de avondklok vanaf 31 maart niet om 21.00 maar om 22.00 uur begint. Verder blijven alle maatregelen die eerder zijn afgekondigd van kracht.

Wat dit uiteindelijk voor de rijscholenbranche betekent is nu nog goed niet in te schatten, maar dat het een enorme klap is, is helder. Rijschoolhouders kunnen geen theorie-examen inplannen en kunnen daardoor hun leerlingen geen perspectief bieden op een datum dat er kan worden afgereden.
Of dit betekent dat leerlingen massaal stoppen met lesnemen of de rijopleiding waar ze aan zijn begonnen stopzetten, is op dit moment niet in te schatten, maar dat de donkere wolken zich blijven samenpakken boven de branche is wel zeker.

We zetten hieronder de maatregelen die sinds 3 maart en in elk geval tot en met 20 april van kracht zijn op een rij:

- Alle praktijkexamens en rijtesten gaan door.
- Tijdens het rijexamen mogen maximaal 2 personen (1 examinator en 1 leerling) in een auto zitten. Dit betekent dat een instructeur niet aanwezig kan zijn bij het examen.
- Theorie-examens en theorielessen die nodig zijn voor het uitoefenen van een beroep, zoals vrachtwagenchauffeur, gaan wel door.
- Theorie-examens en theorielessen voor particulieren zijn niet toegestaan.
- De praktijkexamens voor bromfiets en motor zijn al sinds 22 februari hervat.

Regels voor auto-, motor- en brommerrijlessen

- Rijlessen zijn voor auto’s, bussen en vrachtwagens vanaf 3 maart 2021 toegestaan. Daarbij moet iedereen zich zoveel mogelijk aan de basisregels houden. Tijdens de rijles mogen maximaal 2 personen (1 instructeur en 1 leerling) in een auto zitten.

- De rijlessen voor bromfiets en motor zijn vanaf 22 februari hervat. De maximale groepsgrootte buiten geldt ook bij praktijklessen op de motor en brommer (maximaal 1 instructeur en 1 leerling). 

- Daarnaast gelden de basisregels, bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden, het volgen van het hygiëneprotocol, bij voorkeur eigen motorkleding en helm leerling en anders ontsmetten. 

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 23 uur geleden
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1