CBR
CBR Foto: Hans Peijs

‘Burgers gemangeld door slechte samenwerking uitvoeringsorganisaties en politici’

Algemeen

Burgers worden gemangeld door een slechte samenwerking tussen het kabinet, de Tweede Kamer en zogeheten uitvoeringsorganisaties, waaronder het CBR. In het nieuwe regeerakkoord moet meer aandacht komen voor de uitvoerbaarheid van beleid en de menselijke maat daarin, aldus de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties (TUC).

Na een parlementair onderzoek eind vorig jaar bood waarbij onder andere de huidige directieleden van het CBR aan de tand zijn gevoeld, bood commissievoorzitter André Bosman vandaag het eindrapport aan Kamervoorzitter Khadija Arib aan. Een belangrijke conclusie is dat de Nederlandse uitvoeringsorganisaties volgens de TUC in het algemeen goed presteren, maar dat laat onverlet dat mensen mensen ernstig in de knel komen door problemen in de uitvoering. Bij het CBR betrof het vooral onderzoek naar de problemen bij de afdeling rijgeschiktheid als gevolg waarvan duizenden mensen in de problemen kwamen met hun herkeuring. 

7 harde conclusies

Er zijn zeven harde conclusies getrokken waarbij vooral opvalt dat volgens de commissie met name de Tweede Kamer de boel laat versloffen. De conclusies zijn:
- De betrokken partijen - Tweede Kamer, departementen en uitvoeringsorganisaties - slagen er te vaak niet in uitvoerbaar beleid met oog voor de menselijke maat te realiseren.
- Het komt regelmatig voor dat problemen in de uitvoering niet tijdig worden gesignaleerd; op wel gesignaleerde problemen wordt onvoldoende geacteerd.
- In de driehoek Tweede Kamer, departementen en uitvoeringsorganisaties hebben de departementen een te dominante positie; de Tweede Kamer en de uitvoeringsorganisaties kunnen daar onvoldoende tegenwicht aan bieden.
- Het ontbreekt de Tweede Kamer aan interesse, kennis en informatie om haar medewetgevende en controlerende taken ten aanzien van de uitvoering optimaal te vervullen. Dit komt onder meer doordat het kabinet de Kamer niet altijd volledig en tijdig informeert. Ook benut de Kamer bestaande mogelijkheden om structureel kennis op te bouwen en informatie te vergaren, onvoldoende.
- De Tweede Kamer en het kabinet hebben de uitvoering jarenlang ‘verwaarloosd’.
- De kennis en expertise die de professional doorgaans bezit, wordt onvoldoende gebruikt voor verbetering van de uitvoering. Professionals benutten niet altijd de ruimte die wet- en regelgeving biedt om maatwerk te leveren.
- Tweede Kamer, departementen en uitvoeringsorganisaties evalueren niet of niet tijdig of beleid dat mogelijk grote gevolgen heeft voor burgers, het bedoelde effect heeft. Ook benut de Kamer bestaande evaluaties onvoldoende om het beleid en/of de uitvoering daarvan te verbeteren.

7 aanbevelingen

Uiteindelijk rollen er zeven aanbevelingen uit de koker, te weten:

- Praat met de burger en met de uitvoering: breng meer direct contact tot stand tussen Kamer en burgers en tussen Kamer en uitvoering en neem belemmeringen die de oekaze-Kok oplevert, weg. Toets voorstellen vaker direct bij burgers en uitvoering.
- Doe vooraf een betere toets op uitvoerbaarheid van beleid en wet- en regelgeving, houd rekening met het doenvermogen van burgers en bied professionals ruimte om maatwerk te leveren.
- Signaleer en adresseer problemen die in de uitvoering ontstaan zo snel mogelijk om te voorkomen dat burgers hierdoor in de knel komen.
- Creëer meer onderling vertrouwen in de driehoek om samen te werken aan uitvoerbaar beleid met oog voor de menselijke maat.
- Verstevig uw kennis- en informatiepositie, zodat u uw medewetgevende en controlerende rol ten aanzien van de uitvoering beter kunt vervullen.
- Geef de uitvoering meer waardering en de professionals meer zeggenschap.
- Evalueer de impact van de aanbevelingen in dit rapport een jaar na behandeling in de Tweede Kamer.


Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1