Afbeelding
Foto: Hans Peijs

90 procent rijscholen heeft gemiddeld 80% omzetverlies: ‘Dit houdt niemand vol’

Algemeen

Bijna 90 procent van de rijscholen rapporteert een omzetverlies van gemiddeld bijna 80 procent en dat houdt niemand vol. De brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB vinden daarom dat rijlessen en rijexamens zo snel mogelijk weer moeten beginnen en roepen het kabinet op in de komende versoepelingen rijschoolleerlingen het perspectief te geven dat zij weer kunnen lessen en examens kunnen afleggen. Vandaag neemt het kabinet hierover een besluit.

Bij CBR en examenkandidaten is inmiddels een enorme achterstand ontstaan in de rijexamens. Het CBR spreekt zelf van een achterstand van 600.000 examens. Zonder extra maatregelen duurt het inhalen daarvan nú al vier jaar, aldus het CBR. Nieuwe kandidaten zullen rekening moeten houden met een reserveringstermijn van wel 20 weken. Met alle gevolgen van dien voor leerlingen die extra lessen moeten volgen en dus extra geld kwijt zijn om bij te blijven.
Jongeren die nog moeten beginnen met hun rijopleiding, zullen ook zeer lang geduld moeten hebben, alvorens ze voor lessen aan de beurt zijn. En beroepschauffeurs moeten extra lang wachten op de noodzakelijke bijscholing, en het stokken van instroom van nieuwe beroepschauffeurs is erg schadelijk voor het beroepsgoederenvervoer.

 Herstart
Om al deze redenen pleiten de organisaties voor een verantwoorde herstart van de rijschoolbranche. Dat kan verantwoord, omdat er een strak, werkbaar brancheprotocol ligt, dat eerder in de coronacrisis al is opgesteld en zijn waarde heeft bewezen. De organisaties zijn ervan overtuigd dat een herstart van de rijschoolsector zeer noodzakelijk is en ook kan zonder impact op de besmettingscijfers. 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1