Afbeelding

Pechtold wil dat rijschoolbranche weer van start kan: “Wij zijn cruciaal voor de economie”

Algemeen

De rijscholen krijgen vandaag een hart onder de riem van Alexander Pechtold, directeur van het CBR. Hij laat in De Telegraaf weten dat het CBR hoopt morgen te horen dat vanaf 3 maart weer kan worden gestart met de rijexamens. Zo niet, dan dreigen de wachttijden op te lopen tot meer dan een half jaar. “De beslissing ligt bij het kabinet en ik hoop dat men daar doordrongen is van de noodzaak...” Gisteren is het CBR weer begonnen met de praktijkexamens bromfiets en motorexamens voertuigbeheersing.

Het is voor Pechtold een makkelijke rekensom. Elke drie weken dat de lockdown langer duurt, komen er 100.000 mensen bij die wachten op een rijexamen. En die komen bovenop de ruim 600.000 mensen die nu al op de wachtlijst staan. “Wij kunnen op een veilige en verantwoorde manier de examens afnemen. Net zoals de scholen dat kunnen is ons exameninstituut ook in staat dat volgens de regels te doen”, vertelt Pechtold.

Kappers
Vorige week luidde de CBR-directie de noodklok over de tienduizenden uitgestelde examens en werd de hoop uitgesproken dat er weer snel zou kunnen worden gestart. De situatie beging echter nu extra pijnlijk te worden, aangezien de kappers morgen zullen horen dat ze onder strikte voorwaarden weer mogen knippen. Rijschoolhouders werden in de eerste lockdown gelijkgesteld aan kappers (beiden zijn contactberoepen), maar of dat nu ook gebeurt is nog niet zeker. Het kabinet neemt daar morgen een besluit over.

Cruciale schakel in de economie
Pechtold: “Als de kappers hun contactberoep weer kunnen uitoefenen, dan moet de rijschoolbranche dat ook kunnen. We zijn een cruciale schakel in de economie en als mensen hun rijbewijs niet kunnen halen, dan vallen er een heleboel mensen buiten de boot en kunnen zij niet aan de slag in de maatschappij.”

Coronaproof
Pechtold stelt tevens dat de rijschoolhouders met het CBR heel goed in staat zijn coronaproof weer aan de slag te gaan. “De theorie-examens en cursussen kunnen wij volledig coronaproof afnemen en ook voor het praktijkexamen kunnen we dat. Met mondkapjes en anderhalve meter afstand, terwijl we ook sneltesten kunnen uitvoeren voordat kandidaten instappen.”
Vandaag is er een protestdemonstratie van rijschoolhouders in Rijswijk en Den Haag.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 6 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2