Afbeelding
Foto: Hans Peijs

BREAKING: CBR sluit maatregelen tegen slecht presterende rijscholen niet uit om wachtlijsten te verkorten

Algemeen

Om de de enorme wachtlijsten bij het CBR te verkorten, worden maatregelen tegen rijscholen met een te laag slagingspercentage sterk overwogen. Het verhogen van het slagingspercentage eerste examens van nu gemiddeld 48 naar 60 procent helpt namelijk al enorm. Verder zal het CBR alles in het werk stellen om honderd extra examinatoren aan te stellen en tevens wordt capaciteit gezocht door examinatoren te laten overwerken, 67-plussers langer in dienst te houden en wellicht door faalangstexamens en tussentijdse toetsen even te schrappen. Kortom: er is geen enkel heilig huisje waar niet naar wordt gekeken om de problemen niet groter te maken dan ze nu al zijn.

Dit hebben Alexander Pechtold en Jan Jurgen Huizing, algemeen directeur respectievelijk directeur bedrijfsvoering van het CBR, zojuist bekendgemaakt.

Het CBR kijkt momenteel welke maatregelen moeten worden genomen om de inhaalslag met uitgestelde examens te kunnen maken. Momenteel loopt het exameninstituut ongeveer 600.000 examens achter op het schema: rond 305.000 theorie-examens, 293.000 praktijkexamens en 12.000 rijtesten. Om dit aantal in het juiste perspectief te plaatsen: in een normaal jaar neemt het CBR rond 1,5 miljoen examens af. Worden er geen extra maatregelen genomen, dan duurt het nog jaren voordat de verhoudingen weer kloppen en het CBR de met de regering afgesproken reserveringstermijn van 7 weken bij eerste examens en 5 weken bij tweede examens weer kan waarmaken. En dan wordt er vanuit gegaan dat er op 3 maart weer kan worden gelest. Elke dag dat de lockdown langer duurt, wordt het probleem groter. 

Zwaar aan de bak
Het CBR moet dus zwaar aan de bak op het moment dat de lockdown over is en daarvoor heeft het vandaag plannen gepresenteerd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Twee knoppen
In principe zijn er twee knoppen waaraan gedraaid kan worden. Aan de capaciteitskant is dat vooral de inzet van meer examinatoren. Daarvoor komt er onder andere een campagne om 100 examinatoren te werven, wordt overwerk gestimuleerd en blijven 67-plussers die willen langer in dienst.

Instroom beperken
De knop van de instroom is de knop waar de rijschoolhouders zitten. Pechtold meldde dat met een 1 procent beter slagingspercentage al een winst wordt geboekt van 8.000 minder af te nemen examens. De lat ligt echter met een gewenste verbetering met 10 procent naar liefst 60 procent veel hoger. Om dit voor elkaar te boksen, kreeg het CBR tientallen ideeën van zowel binnen als buiten de organisatie aangereikt. Deze worden allemaal op huh merites beoordeeld. Hierover gaat het CBR deze week nog in gesprek met de brancheorganisaties.

CBR start volgende week met A-examens
Pechtold maakte tevens bekend dat de verwachting is dat op 3 maart weer kan worden gestart met lesgeven, maar zolang gaat het CBR niet wachten. Omdat er nu wel rijles A en AM kan worden gegeven, wil het CBR volgende week al van start gaan met het afnemen van deze examens om er zo voor te zorgen dat de aanwas enigszins wordt gedempt.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1