Afbeelding

Gelders Energie Akkoord wil lessen in elektrische auto versnellen

Algemeen

Het Gelders Energie Akkoord start in Gelderland met pilots om de elektrificatie van rijopleidingen te versnellen. Onder het mom van ‘Ruim baan voor elektrisch lessen’ kunnen Gelderse rijschoolhouders en leerlingen onder andere kosteloos kennismaken met lessen in een elektrische auto.

Nederlandse aspirant-bestuurders krijgen nog massaal autorijles in een handgeschakelde brandstofauto. Mede omdat voor auto’s met automatische versnelling een aparte code wordt gehanteerd, met allerlei beperkingen. Terwijl de overheid ernaar streeft om in 2030 alleen nog maar emissieloze auto’s te verkopen en het marktaandeel volledig elektrische auto’s - zonder uitzondering met een automaat - bovendien elk jaar stijgt. Drie partijen verenigd in het Gelders Energie Akkoord (Provincie Gelderland, de Vereniging Elektrisch Rijders (VER) en BOVAG) starten in Gelderland met pilots om de elektrificatie van rijopleidingen te versnellen. 

Gratis elektrische lesauto, ‘e-lesdagen’ en praktische informatie

Van maart tot en met september worden drie pilots uitgevoerd waarin zowel aspirant-bestuurders als rijschoolhouders worden meegenomen in de beweging naar elektrisch rijden. Rijschoolhouders in Gelderland ontvangen informatie over zowel de praktische als de economische aspecten van elektrisch lessen tijdens speciaal georganiseerde ‘e-lesdagen’ komend voorjaar. Ook worden voor de lespraktijk elektrische lesauto’s als deelauto ter beschikking gesteld. Zo wordt de haalbaarheid (van het delen) van elektrische lesauto’s duidelijk. Ook aan de aspirant-bestuurder is gedacht: het helpt om in een vroeg stadium kennis te maken met elektrische rijden tijdens de rijopleiding, gecombineerd met een stimulans om na het behalen van het rijbewijs een duurzame vervoerskeuze te maken. Onder andere door elektrisch en daarmee comfortabel te starten met de rijopleiding en kortingen op een abonnement voor elektrisch deelauto’s. 

Lobby voor schrappen code 78

Een grote hobbel in deze beweging is de zogeheten ‘code 78’; een beperking op het rijbewijs waarmee je alleen in een automaat mag rijden. Het GEA-netwerk maakt zich samen met de VER en BOVAG sterk om ‘code 78’ te laten vervallen, die daarvoor al een actieve lobby voeren. Het is de verwachting dat de pilots de relevantie van elektrische autorijlessen onderstrepen en de haalbaarheid daarvan vergroten. Op deze manier maken we ‘ruim baan’ voor elektrisch lessen. Een ontwikkeling die op lange termijn stevig bijdraagt aan de reductie van de CO2-uitstoot. 

!
Afbeelding
CBR stopt met publiceren gemiddelde lesprijs 15 uur geleden 5
Afbeelding
Scootmobiel vormt toenemend gevaar op de weg 17 uur geleden 3
Afbeelding
Minder gordels en kinderzitjes gebruikt 17 uur geleden
Afbeelding
Meer dan helft automobilisten gebruikt telefoon achter het stuur 29 nov, 09:50
Afbeelding
Alcohol en verkeer moet betere plek krijgen in politieopleiding 25 nov, 12:41
Afbeelding
Maatschappelijke kosten verkeersongevallen bedragen geen 17, maar 27 miljard euro 23 nov, 16:45