Afbeelding
Foto: Hans Peijs

VRB kiest voor stille diplomatie en waarschuwt ondernemers: ‘Wees terughoudend met aanvragen en maak proefberekeningen’

Algemeen

De VRB kiest bewust voor ‘stille diplomatie’ om de politiek in Den Haag te bewegen aandacht te schenken aan de grote financiële nood waarin steeds meer rijschoolondernemers terechtkomen. “We laten jullie niet in de kou staan, maar ook wij kunnen geen ijzer met handen breken. Het is helaas bij iedere regeling zo dat het nooit “one-size-fits-all” is.”
Ondernemers moeten tegelijkertijd ook beseffen dat niet iedereen geholpen kan worden én niemand moet zich rijk rekenen, want dat heeft al veel problemen veroorzaakt. “Heel veel aanvragers hadden iets te ruim ingezet en zitten nu dubbel in de problemen. Dus wees zeer terughoudend met aanvragen en maak proefberekeningen. Juist om te voorkomen dat je over een half jaar het zwaard van Damocles als een boemerang in je nek ziet vallen.”

Dit schrijft de VRB in een nieuwsbrief aan de leden. Het begint langzamerhand steeds duidelijker te worden dat de branche een tweede lockdown waarvan het eind nog niet in zicht is, een spoor van ellende aanricht. Vorige week stuurde de LBKR een brandbrief hierover aan de politiek, maar de VRB kiest een andere tactiek. “Op de achtergrond zijn wij als bestuur doorlopend voor jullie aan het werk, maar begrijpen wij ook dat dit niet altijd zichtbaar (genoeg) is voor onze leden. Weet dat wij er bovenop zitten en onze uiterste best doen om onze branche doorlopend onder de aandacht te houden bij de diverse ministeries!:, schrijft het bestuur aan de leden.

TOZO
Op dit moment kunnen zzp’ers van wie de partner een inkomen heeft van 1550 euro of meer (onder zzp’ ers zit momenteel de grootste pijn en weet daarbij dat rond 80 procent van de rijscholen zzp’ er is) niet gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). “We hebben bij de ministeries aangedrongen om algemene ondersteuningsmaatregelen aan de kant te schuiven, want hierdoor houden te veel ZZP-ers maar ook kleine MKB-bedrijven het hoofd niet boven”, schrijft het bestuur. Mara wat er ook uitkomt, in elk geval komt er niet nog deze week groen licht. “Omdat alle voorgestelde regelingen nog in een afstemmende fase zitten en ter goedkeuring ook aan “Brussel” moeten worden voorgelegd verwacht men niet eerder dan in de 1ste week van februari met een antwoord te kunnen komen.” 

Aangeklopt
Ook afgelopen vrijdag heeft de VRB bij het ministerie nogmaals het signaal afgegeven dat de TOZO in zijn huidige vorm geen uitkomst biedt. “We hopen dat de nu nog in ontwikkeling zijnde TONK (Tijdelijke ondersteuning Noodzakelijke Kosten) meer zoden aan de dijk gaat zetten. Deze regeling legt de focus op de woonkosten, omdat deze post veruit de grootste onkostenpost vormt. Het is op dezelfde basisregel gestoeld als de bijzondere bijstand waar bijstandsgerechtigden aanspraak op kunnen maken wanneer er geen Corona-maatregelen moeten worden getroffen.”

Geen snel besluit
“Basisprincipe bij deze aanvraag is kijken of er sprake is van onvoorziene en onvermijdelijke terugval in het inkomen en naar draagkracht, hetgeen de verhouding betreft tussen het inkomen en het vermogen. Met betrekking tot het inkomen is het actuele inkomen het uitgangspunt. En bij vermogen wordt gekeken naar vermogen waar je direct over kunt beschikken”, laat de VRB weten, die ook in dit geval niet rekent op een snel besluit: “De uitwerkingen laten nog enige tijd op zich wachten. Ook is niet duidelijk of er een combi gaat komen waardoor je TOZO en TONK gelijktijdig kunt krijgen. Nogmaals: het Kabinet onderzoekt hoe de gemeentelijke beleidsregels waar nodig verruimd kunnen worden.”

TVL
Ook over de TVL heeft de VRB vragen “Het mag dan wel een verbetering zijn ten opzichte van hetgeen dat tot gisteren op papier stond, maar je moet toch heel wat rekenwerk doen om voor de TVL in aanmerking te komen. Ook dit hebben we vandaag nogmaals mondeling aangegeven bij de beleidsmakers. En ook daarover kon men op dit moment nog geen 100% duidelijkheid verschaffen. Het is niet meer zo dat iedere aanvrager een vast bedrag van €4000 krijgt overgemaakt.”

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 16 uur geleden 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16