Afbeelding
Foto: Hans Peijs

LBKR stuurt Kamerleden brandbrief over zorgwekkende situatie zzp’ ers

Algemeen

Brancheorganisatie LBKR heeft een brandbrief gestuurd aan meerdere leden van de Tweede Kamer waarin aandacht wordt gevraagd voor de zorgwekkende positie van zzp’ ers die niet in aanmerking komen voor een financiële bijdrage vanwege corona. Velen staat het water tot de lippen, of dat staat er inmiddels al overheen. “We snappen dat we ondernemer zijn maar dit kunnen we toch niet rekenen onder ondernemersrisico? Wij mogen  niet werken maar we krijgen nog niet eens onze onkosten vergoed. Hoe dan?”, maakt de LBKR zich grote zorgen.  

De LBKR vraagt al enige tijd aandacht voor deze situatie, onder andere bij het het ministerie van I&W, maar is tot op heden geen stap verder gekomen. “Wij hebben diverse voorstellen gedaan richting I&W  en EZ om dit op te lossen. Kleine rijscholen hebben het momenteel moeilijk en komen in de financiële problemen.  Mede omdat er geen uitzicht is wanneer we weer kunnen beginnen wordt de onrust onder de rijschoolhouders steeds groter”, uit de LBKR haar grote zorgen.

De organisatie had hoop dat het deze week met het nieuwe pakket maatregelen beter zou worden, maar is andermaal teleurgesteld. “Als we al in aanmerking komen voor TVL dan is het minimaal”, aldus de LBKR.
Veel zzp’ers in de branche hebben een partner die verdient. Is dat bedrag ongeveer 1500 euro of meer, dan ontvangt de zzp’ er geen bijdrage uit de TOZO-regeling. Maar intussen lopen sommige vaste lasten wel gewoon door.

Om de zzp’ er door de lockdown heen te helpen, oppert de LBKR twee mogelijkheden:

- Voor de TVL wordt gerekend met een percentage van 18% onkosten. Dat zou in verband met de vaste lasten echt omhoog moeten. Leasekosten voor de auto vallen namelijk niet onder de vaste kosten terwijl deze kosten wel gewoon doorgaan. We stellen voor om dit percentage gelijk te trekken aan de kappers namelijk 23 %.

- Tevens zou de partnertoets van TOZO eraf moeten. De rijschoolhouders hebben dan in ieder geval een  tegemoetkoming voor de persoonlijke vaste lasten en levensonderhoud. Dat men daar niet mee rond kan komen is een feit, maar het is wel een mooie tegemoetkoming en daar zouden we al heel blij mee zijn. In feite vragen we de  TOZO van de 1elockdown (als de TONKregeling, waarvan de voorwaarden nog niet duidelijk zijn, dergelijke kosten  zou dekken is ons niet duidelijk maar mocht dat zo zijn dan zou ook kunnen als vervanging van de TOZO).  

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 11 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2