Tot en met 19 januari mag er geen rijles meer worden gegeven.
Tot en met 19 januari mag er geen rijles meer worden gegeven. Foto: Hans Peijs

BREAKING: Geen rijlessen en examens meer tot en met 19 januari

Algemeen

Wat al gevreesd werd, is waarheid: Nederland zit in een nieuwe strenge lockdown. Het dringende advies van premier Rutte deze donkere avond is om het aantal contacten tot een noodzakelijk minimum te beperken. Voor de rijscholensector geldt dat er in elk geval tot en met dinsdag 19 januari geen rijles meer mag worden gegeven en het CBR neemt geen examens meer af. IBKI heeft laten weten vanavond nog een besluit te nemen, maar dit besluit ligt nu al opgesloten in de aangekondigde maatregelen. 

De maatregelen waar de rijschoolhouders onder vallen, betreffen d regels voor de contactberoepen. Alleen medische contactberoepen,  zoals tandartsen en fysiotherapeuten, zijn uitgezonderd. Rutte liet onder andere weten dat ondernemers kunnen rekenen op steunmaatregelen, zoals de verlengde NOW-regeling. Voor de rijscholenbranche, maar dit geldt voor heel Nederland, geldt dat het vijf zware vijf weken worden. 

Reactie VRB
Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB, laat in een reactie weten dat het er al wel zat aan te komen. “Zaterdag werd ons duidelijk dat het deze kant zou opgaan en begon ik me echt zorgen te maken en nu is het dan helaas een feit. Het worden zware tijden, voor iedereen, voor de rijschoolhouders, maar vooral ook voor de kandidaten. De wachttijden waren al lang en die worden er hierdoor niet beter op.” Van Zuylen belooft de leden van de branchevereniging waar mogelijk te informeren en de ondersteunen. “Maar eerst moeten we goed op een rij hebben wat dit voor impact gaat hebben”, aldus Van Zuylen.

Reactie LBKR
Jos Post, voorzitter van branchevereniging LBKR, belooft dat de leden erop mogen rekenen dat het bestuur hen zo goed mogelijk op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen. “En we zullen de vinger aan de pols houden of alles goed loopt met de overheidssteun”, aldus Post.
Verder zal de LBKR er alles aan doen, aldus Post, om het proces met het CBR betreffende de examens na de lockdown transparant weer op te laten starten, “zonder vertraging!” Post: “Rest mij iedereen veel sterkte te wensen in deze o zo lastige tijd.”

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1