Afbeelding

40 procent verkeersdeelnemers herkennen witte stok niet

Algemeen

Uit onderzoek in opdracht van de Oogvereniging, in het kader van de 50ste ‘Dag van de Witte Stok’, blijkt dat 40 procent van de Nederlandse fietsers het oversteekgebaar met de witte stok niet herkent en er dus niet naar handelt.

Het behoort tot de theoriekennis, maar in de praktijk komen niet veel automobilisten wel eens, laat staan vaak, iemand tegen met een witte stok die aangeeft dat de drager slechtziend of blind is. De kennis sijpelt daarom veelal weer snel weg. Met alle gevolgen van dien. Volgens de Oogvereniging ervaren hun leden regelmatig dat deze regel niet wordt nageleefd. Eén op de drie voelt zich daarin niet prettig in het verkeer.
Op Verkeerskunde.nl vertelt Eva Klassen (68) dat de infrastructuur wat haar betreft slecht is ingericht op blinden en slechtzienden. “Ik heb glaucoom en zie sinds twee jaar steeds slechter. Nu merk ik pas hoe weinig verkeerslichten er zijn en dat er minder zebrapaden te vinden zijn. Vaak is bij de oversteek van voetpad naar rijbaan het verkeerslicht voor fietsers weggehaald. Ik vind het een drama om dan over te moeten steken.”

De grootste groep verkeersdeelnemers die gen boodschap aan iemand met een witte stok heeft, zijn fietsers, gevolgd door automobilisten en bromfietsen. De Oog vereniging wil daarom bij fietsers begrip kweken voor de situatie blinden en slechtzienden. Dit gebeurde op 15 oktober tijdens de ‘Dag van de Witte Stok’, maar in feite verdient deze groep blijvend aandacht.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 11 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1