Afbeelding
Foto: Pixabay

Aanbeveling medische rijgeschiktheid: eigen huisarts kan ook keuring verrichten

Algemeen

De morele plicht om te melden als er een verandering plaatsvindt in de lichamelijke conditie die de rijvaardigheid kan beïnvloeden, kan worden omgezet in een wettelijke meldplicht. Daarnaast is het een optie om de medische keuring voor groep 1-rijbewijzen door de eigen (huis)arts te laten uitvoeren in plaats van door een onafhankelijk keurend arts. 

Dit zijn twee belangrijke aanbevelingen die de stichting SWOV en onderzoeksbureau AEF doen voor een aanpassing van het huidige stelsel medische rijgeschiktheid. Beide bureaus is gevraagd om op basis van alle ellende die er is rond de medische geschiktheid dit systeem eens door te lichten en met alternatieven te komen om het makkelijker te maken voor zowel de keurende instantie CBR als voor de rijbewijsbezitters.
Naast bovenstaande opties ter verbetering, worden ook afschaffen van de leeftijdsgebonden keuring en de introductie van een periodieke screening waarbij de rijbewijsbezitter bij elke verlenging van het rijbewijs een gezondheidsverklaring moet invullen, genoemd als mogelijke verbeterpunten.

Uitdaging
SWOV ziet overigens wel een kleine uitdaging, want “Het afschaffen van de leeftijdsgebonden keuring leidt tot meer efficiëntie, maar ook tot een klein, maar ongunstig verkeersveiligheidseffect. De andere drie alternatieven kunnen het huidige stelsel risicogestuurder maken, met een verschillende mate van efficiëntie. De vier genoemde alternatieven zijn naar verwachting binnen een tot drie jaar in te voeren en de implementatiekosten zijn gering.”

Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 4 uur geleden
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2