Afbeelding

Nieuwe maatregelen CBR hebben geen gevolgen voor nascholingscursussen

Algemeen

De nieuwe coronamaatregelen vormen voor het CBR géén aanleiding om het aantal cursisten dat aan nascholingscursussen deelneemt naar beneden bij te stellen. Praktijktrainingen mogen nog steeds met drie personen in het voertuig worden verzorgd en voor theoriecursussen blijft het deelnemersaantal uit het Raamwerk nascholingscursus leidend. Maar vanaf maandag gelden wel de nodige aanpassingen, waarvan de mondkapjesplicht die het CBR heeft ingesteld de meest ingrijpende is..

Aanvullend op de maatregelen die landelijk gelden, heeft het CBR een mondkapjesplicht geïntroduceerd bij de praktijktoetsen, praktijktrainingen en bij theoretische nascholingscursussen. Hiermee wordt aansluiting gevonden bij maatregelen en afspraken die ook gaan gelden voor het verzorgen van rijlessen. Deze gaat maandag 19 oktober in.

Toezicht op naleving
Om er met elkaar voor te zorgen dat de praktijktoetsen en de nascholing ook in de toekomst op een veilige en verantwoorde manier kan worden voortgezet, zal er door het CBR worden toegezien op naleving van de maatregelen. Dit betekent ook dat er een sanctie kan worden opgelegd, bijvoorbeeld als er bij de nascholingscursus sprake is van een uitvoeringslocatie die onvoldoende ruimte biedt aan het aanwezige aantal cursisten.

Opgeknipte cursussen
Opgeknipte nascholingscursussen en cursussen met e-learning moeten binnen tien kalenderdagen zijn afgerond. Om problemen te voorkomen, bijvoorbeeld door een zieke cursist of het uitvallen van een docent, wordt deze termijn verlengd. Als het tweede dagdeel van een opgeknipte cursus of het afrondende dagdeel van een e-learning cursus vóór maandag 14 december 2020 is gevolgd, tellen de gevolgde nascholingsuren mee.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1