Afbeelding

BREAKING: Geen examen meer als niet aantoonbaar mondkapje is gedragen

Algemeen

Het CBR neemt vanaf maandag geen praktijkexamen of rijtest meer af als tijdens de rijlessen vanaf die datum door opleider en leerling geen mondkapje is gedragen. In feite stelt het CBR zich hiermee op als handhaver van de maatregel om een mondkapje te dragen. Ook kandidaten voor het theorie-examen die door een opleider per taxibus of touringcar naar het examencentrum worden gebracht en daarbij aantoonbaar geen mondkapje droegen, zal CBR niet toelaten. 

Deze maatregelen heeft het CBR vandaag genomen na overleg met en met instemming van een breed pact. De ANWB, BOVAG, CBR, Cumela, FAM Rijscholen, FSO, LBKR, TLN, Koninklijk Nederlands Vervoer, Rijschool Samenwerkings Team (RST), Sociaal Fonds en VRB staan achter deze beslissing.

Dit kan niet langer
Een mondkapje is nog steeds niet verplicht gesteld voor contactberoepen, maar in lijn met de oproep van het kabinet dringt de rijopleidings- en mobiliteitssector nu unaniem aan tot het dragen van een mondkapje tijdens de rijles. Sinds vorige maand draagt iedereen die zich bij het CBR in de publieke ruimte beweegt al een mondkapje dat CBR verstrekt. Veel rij-opleiders en leerlingen dragen tijdens de rijlessen een mondkapje, maar dit geldt niet voor iedereen. En dat kan dus niet langer, menen het CBR en de genoemde organisaties. Het CBR neemt het dragen van een mondkapje daarom op in zijn hygiëneprotocol.  

Uiterste poging
Het CBR noemt deze maatregel een uiterste poging om gezond te kunnen blijven werken. CBR informeert alle opleiders en kandidaten persoonlijk over deze aanscherping en deze vraag wordt opgenomen in de gezondheidscheck voorafgaand aan het rijexamen. “Als het nodig is stellen we het examen uit”, lat het CBR weten.
“Door deze nieuwe maatregel realiseren we dit gedrag van iedereen tijdens rijlessen. Alleen met het juiste gedrag van iedereen kunnen we samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten”, aldus het CBR.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1