Afbeelding
Foto:

Jongeren hebben geen enkel probleem met het gebruik van XTC

Algemeen

Jongeren die achter het stuur kruipen terwijl ze XTC hebben gebruikt, vinden dat heel normaal, zien ook om zich heen dat dit veel gebeurt en er is daarom voor hen geen enkele reden om hun gedrag aan te passen. Ook hun omgeving heeft er geen enkel probleem mee. Wil de overheid hier iets tegen doen, dan moet de sociale norm dat dit normaal is, worden veranderd.

Dit blijkt uit onderzoek van TeamAlert, de organisatie die zicht op veiligheid en jongeren. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat onder jongeren die XTC gebruiken een sociale norm heerst waarin rijden onder invloed van XTC (en ook andere middelen) als normaal wordt gezien. Daarmee krijgen zij het idee dat iedereen het doet en dat het normaal is om met XTC op te rijden. “Het zetten van een duidelijke sociale norm dat het niet normaal is om met XTC op te rijden, is noodzakelijk. Het zal voor jongeren makkelijker zijn om nuchter te blijven op het gebied van XTC, als hier een breed gedragen sociale norm voor is”, menen de onderzoekers.

Als het hier van komt, dan is het volgens de onderzoekers een goede optie om te communiceren dat de meerderheid van de jongeren in Nederland niet onder invloed van XTC rijdt of dat de meerderheid van de bezoekers van festival X nuchter rijdt. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar een sociale norm toegepast op elke situatie, waarvan de jongeren omschrijven dat zij onder invloed van XTC rijden. Er kan gedacht worden aan het communiceren van de norm dat het normaal is om een veilige terugreis te regelen voordat je naar een festival of feest gaat of dat het normaal is om bij vrienden te blijven slapen als je bij hen gaat chillen.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1