Afbeelding

RIS is goede basis voor modulair lessysteem en daarmee voor verbetering kwaliteit

Algemeen

De Rijopleiding in Stappen (RIS) biedt ongekende mogelijkheden bij het verbeteren van de kwaliteit in de rijscholensector. “Met name RIS en ROM bieden duidelijke aanknopingspunten voor het opstellen van een standaard opleidingscurriculum en een daaraan gekoppeld een modulair opgebouwd rijexamen én een dito rijopleiding waarbij theorie- en praktijk verregaand zijn geïntegreerd. Via een digitaal leerlingvolgsysteem (portfolio) kunnen vorderingen worden gedocumenteerd en worden vastgelegd aan welke hogere orde vaardigheden er in de rijopleiding aandacht is besteed.”

Dit staat in het rapport ‘Kwaliteitsimpuls rijscholen Onderzoek naar een rijscholenregister en kwaliteitscontrolesysteem’ dat RoyalHaskoning DHV heeft opgesteld over mogelijkheden om de kwaliteit in de rijscholenbranche te verbeteren. Dit rapport dient als leidraad voor mogelijk nieuw beleid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

RIS kan bepaald de goedkeuring wegdragen van de samenstellers van het rapport. We lezen: “Na regionale en landelijke proeven is de RIS in 2003 landelijk geïntroduceerd. In de periode 2015-2017 is de RIS verder doorontwikkeld in de vorm van de ROM. De RIS methodiek is in het EU-project SUPREME erkend als een ‘good practice’. In het kader van de RIS zijn zowel de inhoud van de rijopleiding als de inhoud van de (aanvullende) opleiding van rijinstructeurs in detail uitgewerkt. Om RIS instructeur te kunnen worden moeten rijinstructeurs een aanvullende training (van 6 werkdagen) volgen en ontvangen zij een RIS certificaat. In het kader van de verplichte WRM-bijscholing volgen RIS instructeurs specifiek op RIS gerichte bijscholingen. IBKI zorgt voor doormelding van RIS-gecertificeerde deelnemers bij het RIS-secretariaat.”
   

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1