Afbeelding

Minister wil gebruik lachgas in verkeer aanpakken

actueel

Er wordt gewerkt aan een verbod van lachgas in het verkeer. Bedoeling is dat lachgas op lijst II van de Opiumwet komt, waarmee het makkelijker wordt ertegen op te treden. 

Lachgas is op dit moment niet verboden. Je mag lachgascapsules bij je hebben en je mag ook een lachgasballon in de auto hebben. Maar het is verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken in het verkeer. Het is ook verboden om onder invloed van middelen te rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar. 

Hoe lang niet rijden na lachgas?
De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent van lachgas is niet zo goed onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.

Om dit allemaal tegen te gaan wil minister Van Nieuwenhuizen meer doen aan preventie en voorlichting, zo heeft ze geantwoord op Kamervragen. Hiervoor wordt onder andere een campagne ontwikkeld door TeamAlert, het bureau dat zich richt op verkeersveiligheid onder jongeren. Maar ook wordt er overlegd met het CBR, om te kijken hoe dit haar kanalen kan inzetten om de problemen van lachgas en ook andere drugs in het verkeer uit te leggen.

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1