Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Is examenauto niet 7 minuten gelucht, dan kan examen worden gecanceld

Algemeen

Het CBR haalt de touwtjes rond corona steeds strakker aan. Een van de maatregelen is dat elk examenvoertuig minimaal 7 minuten moet worden gelucht, zonder personen erin. Als het examenvoertuig niet goed gelucht is, kan de examinator besluiten het examen niet door te laten gaan. 

Het CBR is wat betreft corona zeer voorzichtig, voorzichtiger zelfs dan het strikt zou moeten zijn. Dat komt omdat de organisatie er alles aan wil doen de gezondheid van de medewerkers te waarborgen, voor zover mogelijk. Nu het aantal coronagevallen in Nederland weer snel stijgt, wordt het tijd voor nieuwe maatregelen.

'Kom je uit een oranje gebied, blijf dan twee weken weg van het CBR'

Eerder werd al bekend dat de examenorganisatie van kandidaten die uit een oranje gebied komen, met klem wordt gevraagd niet naar het examen te komen. Maar deze oproep geldt ook voor opleiders en mensen die bijvoorbeeld een training volgen bij het CBR. De boodschap is helder: kom je uit een oranje gebied, blijf dan twee weken weg van het CBR. Bovendien monitort het CBR nauwlettend wat er gebeurt in het land en mochten er in een examenlocatie lokale aanvullende maatregelen worden gewenst, dan worden die meteen genomen.

Luchten
Verder is er nu een 'luchtregel' voor een examenauto. Voor het examen wordt het voertuig ten minste 7 minuten gelucht door ramen en/of portieren open te laten staan. Er mogen dan geen mensen in het voertuig zitten.  

Niet te ver vooruit
Een andere regel is dat kandidaten in vervolg alleen zelf hun examen kunnen annuleren of verplaatsen als zij coronaklachten hebben of als zij uit een oranje gebied komen en dat is alleen mogelijk als de examendatum niet verder dan drie weken later is (1 week voor test en uitslag + twee weken voor de quarantaine). Het CBR doet dit omdat bleek dat er veel annuleringen zijn van een aantal maanden vooruit. "Dat is in deze drukke tijden niet wenselijk", aldus het CBR.

.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1