Ruud Rutten bij het Binnenhof waar uiteindelijk de belangrijke beslissingen moeten worden genomen.
Ruud Rutten bij het Binnenhof waar uiteindelijk de belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Foto: Hans Peijs

'Het gaat niet meer om zo snel mogelijk het rijbewijs halen, het gaat om gezondheid en de toekomst van de branche''

Algemeen

Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, doet een dringend beroep op de branche om zich aan de veiligheidsprotocollen te houden. Aanleiding is de toename van het aantal coronabesmettingen, met name onder oudere jeugd en jong volwassenen en laat dat nou net de doelgroep zijn van de rijscholenbranche. Dus is waakzaamheid geboden.

"Het virus slaat weer om zich heen", schrijft Rutten en hij vraagt zich af hoe dit verder gaat. "Wat als eenieder weer terugkomt van vakantie en dan met name uit risicogebieden met code oranje. Met name de jeugd viert vakantie in deze gebieden en dat baart mij enorm zorgen en maakt me onrustig."

Klemmend beroep
Vandaar dat hij een klemmend beroep doet op iedereen binnen de sector: "Wees voorzichtig. Hou je aan de spelregels en protocollen. Maar vooral: communiceer met je kandidaten en wijs ze op hun verantwoordelijkheden. Het gaat hier niet meer over wachttijden, het gaat allang niet meer over zo snel mogelijk je rijbewijs halen. Het gaat hier nu over onze gezondheid. De gezondheid van jou, je gezin, familie enz. maar ook de verantwoordelijkheid die wij hebben naar onze medewerkers, kandidaten en examinatoren; dat alles staat nu voorop."

Gebeurt dat niet, dan kan er zomaar een ernstig probleem ontstaan, meent Rutten. "Mochten we hier niet alles aan doen om dit te voorkomen, dan gaat ook onze branche mogelijk weer op slot. Of nog erger: je zult maar besmet worden door iemand die net terug is van vakantie en omdat hij zo nodig zijn rijbewijs wil halen voordat zijn nieuw studiejaar begint."
En hij maakt zich serieus zorgen als er een nieuwe lockdown zou komen: "Buiten de gezondheidsgevaren vraag ik me serieus af of we een volgende gedwongen sluiting nog wel overleven als ondernemer. Kijk wat er gebeurt binnen bv de horeca. Dit gun je niemand en is vreselijk voor deze ondernemers."

Het goede voorbeeld
En dus: "Laten we als rijschoolbranche het goede voorbeeld geven en accepteren dat het zo is. Spreek je medewerkers aan als ze terugkomen van vakantie. Ondervraag je kandidaten en wijs ze op hun verantwoordelijkheden jegens anderen. Het gaat niet meer over een paar weken meer of minder. Blijf je aan de protocollen houden en informeer je kandidaten. Ok dit kunnen we samen overwinnen."


Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto gisteren
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1